View Single Post
Staro 29.08.2024., 07:42   #590
Roberto
Premium
Moj komp

Roberto's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor tizhu Pregled postova
ja ti mogu reći iz prve ruke o onome što mislim i što sam čitao zadnjih 2 do 4 godine intenzivno. na mnogo različitih strana, izvora i foruma.

kripto:
kripto je najvolatilniji oblik ulaganja i s razlogom je mamac za ljude koji žele nešto preko noći. po meni je za to potrebno veliko znanje i edukacija i spremnost da si u jednom trenutku na velikom gubitku a onda opet se možeš dignuti jako visoko.
ne bi preporučio skoro pa nikome.

Volatilnost je dobra, i tko god želi zaraditi na bilo čemu, treba volatilnost. Od stabilne cijene nema zarade.

Da, kripto mami ljude koji se žele obogatiti preko noći, no to uspiju rijetki i to ne treba ganjati, ali generlano kripto nudi jako dobru zaradu. Sad, treba se educirati, a najbitnija stvar je razumjeti tržišne cikluse kako bi odabrao pravi trenutak za kupnju i prodaju. Dugoročno, bitcoin nudi bolju zaradu i bolje čuva vrijednost novca od zlata, usprkos volatilnosti.

Nakon odobrenih BTC i ETH ETFova ulaganje u iste postaje sve sličnije (i sigurnije) dionicama.

Citiraj:
zlato i plemeniti metali:
kupi, spremi , zaboravi. jebeno zaboravi na 10 ili više godina. čuva vrijednost novca, ali to je to - nema zarade niti je ikada bilo. u ludoj sreći zlato može pasti jako nisko zbog nečega i ako tada kupiš i onda u dvostrukoj ludoj sreći poraste u slijedećih 5 godina i vadiš ga van.
najkonzervativniji način ulaganja. zarada minimalna.

https://charts.woobull.com/bitcoin-vs-gold/

Citiraj:
dionice:
po meni moderan i učinkovit način ulaganja. zapravo mi je najdraži i mislim da je najbolji i najučinkovitiji. potrebno je znanje. za day trading veliko, za kupiti velike igrače poput podravke ili jamnice ili amazona, google, apple samsung i slično --- nije baš.
tržište dionica je volatilnije od metala, ali kudikamo stabilnije od kripta. oduvijek su rasle i oduvijek su prlazile kroz periode gdje dolazi do korekcije i onda opet se dižu. naravno IT inudustrija, medicina i slične dionice --- svaka ovisi ovisi i o nekim drugim stvarima.. recimo ako ponestane srebra --- a neće jer ga ima masu --- mogle bi pasti dionice proizvođača kojima treba srebro jer neće moći proizvoditi i ... znate već...

ovdje se malo stvar komplicira jer danas postoje stranice koje automatski rade za vas, a i sto tako ima stranica koje su se potpuno otvorile za mase i ne naplaćuju gotovo ništa od transakcija - baš ništa osim razliku u spreadu islično za razliku od day tradenja i kupovine gdje vam broker uzima stalno pare i ako nema zarade na dionici u duplom ste gubitku banalno rečeno.

ETF indeksi
u slijedećih par tjedana platiti ću savjetnika (100 eura je sat) da mi pomogne (under 10k eura) razvrstati sve što imam u etf i prst u uho. ajmo reći da je to najsigurnije što se može doći a da nije fizikalija.

Ovo za dionice se manje više slažem.