Citiraj:
Autor xlr
Offtopic: jedan od testova mi je svakako read+write surface test u hd sentinelu. Traje sto gladnih godina, ali radi. Treba dobro hladiti diskove da se bezveze ne kuhaju, nije preporucljivo za eksterne diskove u zatvorenim kucistima jer temp lako ode na 50+ C.
|
Zašto?
Imam diskove po eksternim kutijama otkad znam za diskove...i eksterne kutije.
U 25 godina...nemam nijedan jedini krepani disk (osim nedavnog slučaja koji mi je došao fizički skršen).
Od popularnih IBM/Hitachi "Deathstara", Maxtora, WD Green, refurbished ovakvih i onakvih. Imao sam sve što je voljelo krepavati. Nikad nijedan nije krepao.
Upalim, koristim, ugasim...većinom bez odvajanja kroz OS što isto tako navodno nije dobro.
Sad pak odjednom treba prvo mučiti diskove da bi se uvjerili da rade kako treba. Još bih ih i trebao i posebno hladiti...da ne bi
Čitao sam da temperatura ne ubija diskove, nego vlaga.
Sad još i određena boja naljepnice diktira namjenu. Pa disk je disk. Trpaj podatke gore i vozi. Ne znam kako smo preživjeli prije s jednim modelom diska od svakog proizvođača.
Nego, ljudi što pobogu radite s eksternim diskovima da im toliko dižete temperaturu? Read i write testove?
Dajte si mira i koristite ih za ono što su namijenjeni. Upali, prebaci / koristi podatke, ugasi. Amen