View Single Post
Staro 27.08.2024., 18:11   #251
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor strgani Pregled postova
Pozdrav ljudi,

trebao bih savjet ljudi koji imaju vlastitu tvrtku (d.o.o.).

Planiramo nas trojica prijatelja otvoriti IT tvrtku gdje bismo uzimali razne projekte razvoja i održavanja softwarea.

Htjeli bismo se, prije nego uđemo u cijeli taj proces, pripremiti kako spada (znam da je to teško s našom birokracijom).

Pa eto, par pitanja:
  1. Otvoriti tvrtku s potrebnih minimalnih 2654e ili više, i zašto?
  2. Kako ravnomjerno podijeliti vlasništvo u firmi?
  3. Trebamo li fizički ured kao poslovni prostor, ili je moguće nečiju adresu navesti kao sjedište tvrtke?
  4. Kako odabrati dobrog računovođu?
  5. Možemo li / smijemo li koristiti privatne laptope u poslovne svrhe?
  6. Pretpostavljam da moramo službeno imati sve licence za sve plaćene programe koje koristimo u poslovne svrhe?
  7. Koji sve troškovi postoje, osim plaća, troškova računovođe, najma prostora, i poreza na dobit na kraju godine?
  8. Kako točno izračunati cijenu usluge, npr iznajmljivanja developera po satu za klijenta?
  9. Savjeti, ideje?

Odgovoreno ti je na većinu, ja bih samo dodao da nema nikakvog smisla povećavati kapital iznad 2654. Adresa firme može biti bilo što, ali je moguće da će porezna uprava prilikom prijave firme tražiti i ugovor o najmu između privatne osobe i firme. Problem sa dobrim računovođama je što se drže pravila ko pijan plota pa je onda skoro pa nemoguće raditi, moraš nać ne dobrog računovodđu nego sposobnog računovođu, koji zna gdje živi .
Ne znam tko te može spriječit da koristiš bilo što privatno u poslovne svrhe, obrnuto je druga priča lol. Za programe nemam pojma, jel to netko danas kontrolira? Znam firme koje zadnjih 15 godina koriste piratski office 2007 lol.
Pošto ste trojica računaj da je prag za ulazak u sustav pdv-a 40.000 EUR što je niska razina prihoda za troje udarnika . Morat ćete u PDV, no nije ni to kraj svijeta.
Exy je offline   Reply With Quote