Citiraj:
Autor Lewis
Ok razumijem ja tebe ali jel tebi normlano da se za iznamljivanj placa neki pausal ili svega 10-12% a ja, ti i bilo ko drugi ko ima firmu plati 22-32% od ukupne dobiti na kraju godine zavisno jesi mali ili srednji poduzetnik?
Znaci ja platim najam apartmana na moru 100-120 EUR po danu i taj koji mi to izjamljuje plati ono X puta manje poreza na to nego ja, ti ili bilo ko drugi u svojoj firmi ?
HR je dosad bila cista meka za iznajmljivanje i naravno da ce to kad tad prestati biti tako, neke druge drzave to vec odavno oporezuju jace nego HR. Oni ce to sad sve ukinuti, podic cijene svega i nadati se da ce narod to zaboravit u naredne 3.5 godine do slijedecih izbora  . Klasicna taktika, dobiju izbore na obecanjima i podizanjima placa od novaca koje nemaju a onda poslije ce to vratit podizanjem poreza  .
|
Uspoređuješ kruške i jabuke.
Svaka fizička osoba u RH može do 40.000€ prihoda raditi najam stana, poslovnog prostora itd. Ako ćeš s nečime to uspoređivati, usporedi s paušalnim obrtom. Vidjeti ćeš da nisu baš puno drugačiji nameti.
40.000€ godišnje nije dovoljno ako ćeš imati više apartmana i nakon toga su primorani preći na tvrtku.
Naša država mijenja zakone svaki dan, i radi gluposti, ali isto rade i ostale. Booking i AirBnb prije nisu postojali, sada postoje, nekako taj problem treba riješiti. Ovo je loše rješavanje problema jer su samo fokus stavili na jedan mali segment. Po nekim člancima samo u ZG postoje tisuće nekorištenih stanova.
Da su umjesto ovog populizma samo rekli da će odrezati dobar porez na NEKORIŠTENE stanove, svi bi se stanovi našli na tržištu. Ako svi odu u dnevni najam, bio bi kolaps cijena dnevnog najma. Znači moralo bi otići dosta u dugotrajni najam što bi dovelo do puno veće ponude i manje cijene.
Ako je dovoljno stanova, vjerojatno bi pao i dnevni najam i dugotrajni najam.
Ali bi vjerojatno i došlo do kolapsa građevine u Zagrebu, Splitu i ostalim većim sredinama gdje su se masovno kupovali stanovi kao vid štednje jer bi ponuda bila veća nego je potražnja.