View Single Post
Staro 25.08.2024., 11:30   #6472
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
zvuči mi loše da imaš tako blizu rubu... jes da rade svašta po terenu ali opet.

ovo je kod mene

koliko vidim za gpon je "ok" do nekih -33dBm.
imali smo situaciju da je optika prekidala kod jednog nevremena (negdje oko delnica) kad su se zapetljali kabeli od struje sa optikom i kako je puhala bura tako su se ti kabeli presavijali previše i dolazilo je do prekida optičkog linka.

htio sam reć da - ne pada brzina sa udaljenošću i slabljenjem signala - već u jednom trenutku jednostavno pukne link. moguće da u nekom trenutku krene jak error correction i retransmisije šta posljedično sroza korisnu brzinu, ali to još nisam vidio u praksi.

rune je trenutno jedini provider koji mrežu gradi malo neplanski odnosno kako teren pita pa se i ti splitteri stavljaju malo random, ali HT barem tu u istri provlači direktne niti od korisnika do centrale, tj splajsa ih da budu u jednom komadu. to je jedini način da u budućnosti ne dođe do zagušenja. a1 i telempah koriste splittere na terenu i koliko se može čitati po forumu, ni xgs-pon im ne pomaže da ne dođe do zagušenja, dok HT na "starom" gponu (2.5/1.25gbit) nema tih problem. u tih 2.5gbit treba uračunati simulcast cijelog (klasičnog) iptv-a. tako smo mi radili barem, privatno - linija sa iptv-om i linija bez iptv-a na OLT-u. linija sa iptv-om je u startu trošila oko 300mbita za sve iptv boxeve. tako da moguće da i HT ima to odvojeno na splitterima - korisnike sa iptv-om spajaju na splitter na kojemu ide iptv, a korisnici koji nemaju iptv su spojeni na splittere bez iptv-a.

bilo bi zanimljivo to provjeriti.

ustvari izgleda da sam u pravu - na mojoj liniji ne ide vlan za iptv. idu vlanovi za net, telefon i acs, ali nema vlana za iptv.

jp_rv je offline   Reply With Quote