View Single Post
Staro 24.08.2024., 20:33   #3554
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Bubba jel bi ti bilo draze da je situacija sa hardwerom kao prije 20-30 godina ili kao sto je danas?
Operativno, nema nista sto je bilo prije bolje nego sto je sada.

Citiraj:
Ja ne kukam nego diskutiram o potencijalnom crnom scenariju da zapravo te tvrke zele vracanje na stara vremena - bez obzira iz kojeg razloga (kontrola korisnika, profit...biraj).
Koja stara vremena? Kada si imao 30 razlicitih operativnih sustava i larpurlartisticku heterogenost trzista? Odakle ti da se itko vraca na to? Danas de facto osim Windowsa, Linuxa i *BSD derivata ni nemas nista vrijedno spomena (ne ulazeci u embedded i mainframe trziste).

Citiraj:
Jel po ovim postovima imam dojam da prezires i x86 i OSS Softwer.
x86 nije tesko prezirati, radi se o staroj, kilavoj i ni po cemu dobroj arhitekturi koja je igrom slucaja prezivjela do dana danasnjeg. Mali broj GP registara, koristenje stoga za prijenos funkcijskih parametara, varijablina sirina instrukcija, glupava load-modify-store single instruction podrska za atomike, vracanje funkcijske adrese na stog umjesto u link registre i slicno.

FLOSS je sjajna prica. Problem je u tome sto ga 95% korisnika intrinzicno i sustinski ne razumije. Tako da su korisnici prezreni, ne koncept.

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Buba, drag si ali smanji malo
Mujo voli, Mujo pati, ali nece da skrati.

Citiraj:
M$ smetja
Tko ti drma kavez?

Dakle, kao sto rekoh, nije problem FLOSS, problem su Zeloti poput tebe koji smatra da im nesto pripada, da nesto *moraju* imati i da su, kao i u bilo kojem drugom fanatizmu, mracne sile (koje nisu s nama u sobi) protiv njih.

No to naprosto nije tako i tesko je nekada prihvatiti da su pet... ne, cekaj, ipak cetri nebitna lika kojima ne radi dual boot piratskih Windowsa i opskurne Linux distribucije sa Secure Bootom... jednostavno nebitni likovi. Na sto se iz nikome poznatih razloga pale drugi likovi koji uopce nemaju taj problem.

To se kroz FLOSS najcesce manifestira kroz ljude koji ga, kako rekoh, esencijalno ne razumiju, pa shodno tome nikada nisu imali niti (ne)priliku pridonijeti nekom takvom projektu.

Sumarno, mogu li ja od nekoga ovdje konkretno cuti ili da pokaze na lutki za napuhvanje gdje ga je to zlocesti Microsoft doticao? Jos radje, gdje je taj doticaj imao presijek sa Secure Bootom ili cime vec, jel...

Mislim, ja nisam neprovjerljiv lik i potrebno je do 5 sekundi Googla da se grubo vidi u kojim (FLOSS) projektima sudjelujem. Ove godine se cak moglo vidjeti i u Zagrebu i to prije zadnje stanice okretista tramvaja. I moram priznati da me do sada konkretno Microsoft nije sputao u toj otvorenosti.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote