View Single Post
Staro 24.08.2024., 19:12   #3551
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
x86 platforma je uvijek bila ko lego slazes kak ti volja dok god je sve donekle kompatibilno.
O cemu ti pricas?!

Tvoje "uvijek" ide mozda u zadnjih 15ak godina. PC 80.-ih i 90.-ih i ranih 2000.-ih godina je bio sve suprotno, samo ako krenemo od toga da si imao desetke razlicitih sabirnica, pocevsi od ISA, EISA, HiNT izvedbi Super-ISA i P(ragmatic)EISA sabirnica, MCA, VLB, raznih PCI kombinacija (32/64 bit, 33/66MHz, 3.3/5V, PCI-X do 133 MHz i slicno), AGP-a a da ne pricam onda o AMR, ACR i CNR drkanjima pocetkom 2000... Sigurno sam nesto izostavio. Da uopce ne krecem dalje.

Citiraj:
Ako lockamo to na Softwerskoj razini imamo 2 tehnoloska gigatna koji kontroliraju sav IT (bar na desktopu).
Tugy plaky. Nadam se da te ne bi srce izdalo da vidis kako tek izgleda mrezni svijet. Sto ti je manje vise prepreka da cak i kada ubodes nesto sitno "pravog" FLOSS hardvera (Raptor Talos, Milk-V Pioneer ili slicno) s tim istim odes FLOSSoidno na Internet, recimo.

No jadikovka na stranu, kako ta kontrola "2 tehnoloska giganta" tebe sprijecava u bilo cemu trenutno?

Citiraj:
No kao sto rekoh drzim se u ovoj diskusiji samo Secure Boot price i certifikata.
Ja i dalje ne razumijem zasto to tebe toliko zulja?

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Microsoftov život prvestveno počiva na generiranju profita i na kontroli tržišta u svrhu ovog prvog.
Šokirani Pikaću.

Citiraj:
BTW: x86 bi danas bio puno drugačiji da nema te ekipe “koca i konopca” koju tako nezahvalno omalovažavaš i to u kojem topicu.
Slazem se, uz malo srece, ne bi ni postojao!

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote