View Single Post
Staro 24.08.2024., 17:16   #3548
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Pa da ga koristim kako hocu , instaliram sto hocu
To je za tebe definicija "biti slobodan"?

Citiraj:
a ne da PC kao platforma postane lockana platforma kojoj ce raditi samo odreden OS ili odreden software.
Pod "PC" predpostavljam mislis na x86 kompatibilna racunala?

Bez obziran na tvoj odgovor, svjestan si da na danasnjem stupnju tehnoloskog razvoja jednostavno ne postoji "platforma koja nije lockana"?

Citiraj:
Koji je onda razlog da vecina distri koristi shim firmware potpisan od strane MS a ne nekog drugog?
Ukratko i primarno, zbog toga sto je "vecina distri" napravljena od ekipe sklepana s koca i konopca. Pa tako recimo i meni za desktop omiljen Mint koji (meni) radi apsolutno perfektno. A svidjelo se to tebi ili ne, Microsoft je ozbiljno drustvo ciji zivot pociva na x86 arhitekturi.

Citiraj:
Zasto recimo LFU (da svjestan sam da je MS clan iste) nebi izdao svoj certifikat koji bi bio priznan kao vazeci?
Dao si sam sebi odgovor. Zato sto je LF neprofitno udruzenje. A udruzuju se uglavnom profitna trgovacka drustva. Ne vidim zasto (ni kako) bi takva organizacija mogla pridonijeti tome u jednom vrlo zatvorenom komercijalnom ekosustavu kao sto je x86 i sve oko njega.

S druge strane, nedavno je osnovan OpenSSF a ja cu te rade volje upoznati s gospodjom Randi s kojom sam caskao na Member Summitu u Montereyu koncem prosle godine kada je skupljala clanove, pa im se slobodno pridruzi i pukni ideje.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote