Citiraj:
Autor tomek@vz
Pa da ga koristim kako hocu , instaliram sto hocu
|
To je za tebe definicija "biti slobodan"?
Citiraj:
a ne da PC kao platforma postane lockana platforma kojoj ce raditi samo odreden OS ili odreden software.
|
Pod "PC" predpostavljam mislis na x86 kompatibilna racunala?
Bez obziran na tvoj odgovor, svjestan si da na danasnjem stupnju tehnoloskog razvoja jednostavno ne postoji "platforma koja nije lockana"?
Citiraj:
Koji je onda razlog da vecina distri koristi shim firmware potpisan od strane MS a ne nekog drugog?
|
Ukratko i primarno, zbog toga sto je "vecina distri" napravljena od ekipe sklepana s koca i konopca. Pa tako recimo i meni za desktop omiljen Mint koji (meni) radi apsolutno perfektno. A svidjelo se to tebi ili ne, Microsoft je ozbiljno drustvo ciji zivot pociva na x86 arhitekturi.
Citiraj:
Zasto recimo LFU (da svjestan sam da je MS clan iste) nebi izdao svoj certifikat koji bi bio priznan kao vazeci?
|
Dao si sam sebi odgovor. Zato sto je LF neprofitno udruzenje. A udruzuju se uglavnom profitna trgovacka drustva. Ne vidim zasto (ni kako) bi takva organizacija mogla pridonijeti tome u jednom vrlo zatvorenom komercijalnom ekosustavu kao sto je x86 i sve oko njega.
S druge strane, nedavno je osnovan
OpenSSF a ja cu te rade volje upoznati s gospodjom Randi s kojom sam caskao na Member Summitu u Montereyu koncem prosle godine kada je skupljala clanove, pa im se slobodno pridruzi i pukni ideje.