View Single Post
Staro 08.03.2006., 23:58   #52
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Ljudi, smijesni ste

Pa molim vas lijepo.. izjave da ce AMD propasti slicne gluposti su samo to - gluposti! Jer u vrijeme 386-ica i 486-ica, AMD je imao poprilicno konkurentne procesore. Cak ,ako se dobro sjecam, AMD-ova 386-ica je radila na 40MHz, a Intelova na 33MHz... slicne su fore bile i sa 486 procesorima. Onda je Intel izdao prve Pentiume...koji su potpuno pokopali AMD sto se performansi tice. AMD sa svojim K5 i K6 procesorima nije mogao konkurirati, pogotovo kad se pojavio PentiumPro i PentiumII. Prodaja AMD procesora je u to doba bila poprilicno mizerna u odnosu na danasnje brojke, pa mislim cak i na brojke iz 386/486 vremena. I onda je izasao prvi Athlon. I to je trenutak kada ja AMD opet postao konkurentan. Dalje vecina vas zna pricu... ono sto zelim reci je da ni AMD nije propao iako je puno manja firma od Intela. Ali ipak nije to neki obrtnik iz kvarta koji odmah propadne kad mu se jedna musterija predomisli.

Tako da.. nitko nece propast.

Kao drugo... tvrdit da AMD nema odgovor je apsurdno. Osim ako osoba koja to tvrdi nije osoba koja je zaposlena u AMD-u. Onda se ta izjava moze bar uzet kao MOZDA tocna. Ako ne radis za AMD, onda nemas pojma da li oni imaju ili nemaju odgovor, a u krajnjem slucaju niti ne znamo da li ce neki ozbiljan i agresivan odgovor biti uopce potreban.

Trece... dobro je da Intel napravi dobar proc. Konkurencija je uvijek dobra za nas potrosace. Bez obzira koliko nas oni budu "oderali" za taj proc, sigurno bi nas "oderali" vise da nema konkurencije.

Cetvrto... koliko je meni poznato, ovih dana se govorilo nesto o skorom izlasku (ili je upravo izasao, nemam pojma) quad-core Opterona tako da se ne moze tvrdit da AMD nema quad-core.

Peto... A64 je skoro duplo brzi kada se koristi x86-64 64-bit instrukcije, a trenutno uopce nemamo podataka kako se Intelov novi pulen ponasa pod 64-bit sustavom.

Zakljucak svega ovoga je da mi jednostavno nemamo osnove tvrdit da ce u sljedecoj generaciji Intel imat znacajno bolji procesor od AMD-a ili obrnuto jer jednostavno nemamo dovoljno podataka. Ono sto imamo su samo naznake da bi sljedeci Intelov procesor mogao biti vise nego dobar.

Ono sto mozemo potvrdit je to da je novi Intelov proc ocito ispunio ocekivanja Intela i da se zasad(prema ovome sto smo mi "vidjeli") pokazuje kao znacajno bolja tj. efikasnija arhitektura od one na kojoj je zasnovan P4 i da ce od sada Intel konacno ponovo biti bolja konkurencija AMD-u sto se tice ciste snage i potrosnje energije tj. grijanja. I to je dobra stvar.

A tko ce koga zgazit...I don't give a damn... prije sam imao Celerka, sad imam AthlonaXP.... a njega ce zamijenit onaj procesor koji bude bolje odgovarao mojim potrebama tj. koji mi bude za manje love vise nudio. Pa makar to bio Cyrix (tj. sada VIA ako se ne varam ) iako nekako sumnjam da ce biti bas taj

I da za kraj ponovim ono sto je Sky pitao:

Citiraj:
Tko je ovdje na platnoj listi Intela ili AMDa?
Ako niste ni na cijoj platnoj listi..dajte se prijavite negdje, steta bi bilo da pisete u prazno tj. da nista nemate od toga

P.S. Ne sjecam se kada sam zadnji put napisao ovako dug post
JC Denton je offline