View Single Post
Staro 21.08.2024., 14:15   #1187
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
mislim da obojica , kao i još hrpa ljudi, brkate šta je to mesh i kako to radi.

NE treba vam ništa šta u naslovu ima riječ mesh, to je marketing, mesh veze nema sa ap-ovima koji imaju žični backhaul.

također jeftiniji "mesh sustavi" su samo fensi extenderi. i glupi extender "mešira" na način da će se spojit na wifi koji ima jači signal ako svi ostali extenderi oko sebe imaju isti ssid. isti k rade i mesh sateliti, ovi jeftiniji, samo automatizirano. "pravi" mesh je onaj sa 3 radija jer ima po 1 dedicirani radio za backhaul, odnosno za uplink na iduću točku.

kad imate ap-ove koji su spojeni žicom, kako bi i morali biti, onda se traži FT (fast transition) odnosno fast roaming. a to ima svaki iole jači vendor koji ima kontroler (omada, unifi...) dok neki vendori to podržavaju i bez kontrolera (aruba, openwrt).

ja od kad sam montirao aruba ap-ove (3 kom imam), mogu s telefonom radit šta ću, veza ne puca nikad. doslovno sam ih montirao i zaboravio na njih, 3 godine ih nisam pogledao.

na poslu smo ih montiravali na stotine, to su hektari i hektari pokriveni s cambiumima koji nemaju nikakav "mesh", nego imaju kontroler koji upravlja sa FT-om. doslovno mogu upalit pingalicu i vozit se po kampu bez da ikad pukne konekcija. ali ok, nećete kupovat cambium vi, to je enterprize oprema. mislim da radi bolje kad je kontroler lokalno u mreži ali rade oni i sa cloud kontrolerima, npr ove jeftinije arube instant on možete uzet i za doma i imaju cloud controller.

nadam se da je jasnije. prava mreža nije sinonim za "mesh" već za dobrog vendora i dobre uređaje. tplink je dobar vendor a to šta morate restartat mrežu svaka 3 dana je do uređaja od 10 eura.

dakle - "dobar" router OK, ali bacanje para za fritza kad se njegov wifi ne bi koristio, a bit dhcp server i rutirati 500mbita danas može svaki otpad.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.08.2024. u 18:10.
jp_rv je offline   Reply With Quote