Na svom katu sam dovukao opticku nit, i razvukao par zica za AP-ove. Uzeo ruter (er605) i par komada AP-a za pocetak (eap653, poe napajanje). To je sve zicano povezano. Moji stropni AP-ovi sibaju net i na kat ispod mene, turisti se ne zale. Ali ja to zelim dici na visu razinu jer turisti imaju los wifi na terasama i sl., ima rupa definitivno.
Dogodine cu za dva kata ispod mene uzeti jos jedno 3-4 stropna AP-a (dva po katu) i pospajati ih u mesh. Napajanje na struju, jasno. Imam tu srecu da su podovi/plafoni dosta "propusni" za wifi i mesh ce tu raditi bez problema. Omada ima self healing mesh, pa ako i neki AP ispadne (citaj, ako punica zapne za kabel), pokusat ce se spojiti na susjedni.
Zasad sam dosta zadovoljan kako Omada SDN funkcionira. Firewall je jos uvijek malo manjkav, ali nista sto bi homelab usera trebalo brinuti. Imam 4 wifi mreze (tri za nase potrebe, jedna za turiste), a i brdo uredjaja sam jednostavno s vremenom iskopcao sa zice i poceo koristiti u wifi modu jer jednostavno radi odlicno (android box, poslovni laptop). Prvi put imam stabilan skoro gigabitni wifi s fast roamingom pa se na svoju privatnu mrezu spajam gdje god se na ta tri kata nalazio. Za fast roaming je potreban kontroler (hardverski ili softverski).
Osobno se nisam htio uopce zaj s wifi extenderima i repetitorima, to dupliciranje mreza, no no. Igrom slucaja za jednu crnu rupu u kuci trenutno imam wifi repeter i to je bas kemijanje. Rekao sam samom sebi krenut cu ozbiljno, kuca je ogromna i s vremenom cu siriti mrezu kako bude pitalo. Nitposto nisam htio odmah kupiti previse opreme bez probe u realnom zivotu. I ova dva AP-a sto sam dosad kupio sam u startu lose montirao pa sam ih kasnije razmjestio na bolja mjesta.