Citiraj:
Autor SlavoS
Kako češ zaštititi osobu koja rukuje prjenosnim uređajem u slučaju proboja faze na metalno kućište, a živimo u doba nulovanja ?
|
Ali ne zivimo vise u dobu nulovanja tj. po selima i manje razvijenim krajevima RH nemoj misliti... tj. dobar dio kuca i stanova u starijim zgradama je i dalje samo nulovan!
U pravilu ako keramicki osigurac
nije predimenzioniran velika je vrjerovatnoca da ces prezivjeti udar. Ja sam se sa 18 godina u gacama slucajno naslonio na wes masinu dok je prala, brijao se i opandrknulo me po guzici fino ali osigurac je iskocio/istalio se uredno.
E sada, posto je cijelo kupatilo na jednom osiguracu i dan danas u tom stanu/kupatilu i nema nista osim wes masine vjerojatno je moj stari stavio osigurac 10A. Da je stavio 16A ili jaci ili da sam ne znam bubam susio kosu sa fenom sa metalnim kucistem, pitanje je sta bi bilo.
Slazem se ja s tobom nacelno samo kazem da se onda u to doba "opceg nulovanja" tko je i malo mislio, osigurace je raspoređivao tako da nisu predimenzionirani.
Naravno da je danas u doba fidovki raznih osetljivosti i automatskih osiguraca koji mogu biti sporiji ili brzi, zivjeti "na nulovanju" cista lutrija.