Mozda ako je neki fuš majstor razvodio struju po kuci ali u pravilu svaka kuca građena 60,70-ti itd... je u svim uticnicama bila nulovana, znaci onda jos po propisu iz SFRJ sve uticnice su morale biti nulovane kao i sam vod rasvjete ( obicno je bio jedan za cijelu kucu ) koji je bio nulovan na satu.
Ako je bilo vise vodova za rasvjetu svaki je bio nulovan "na satu". Isto tako bez obzira na sve nulovane uticnice u kuci po sobama itd... sve linije su opet zajedno bile nulovane "na satu" - tako je moralo biti da bi dobio prikljucak struje.
Na stranu sto su ljudi nadogradjivali nus-prostorije, ljetne kuhinje, supe i slicno pa nisu nulovali osim za bubam šrot mašinu ili cirkular jer sve sto se i gradilo u to vrijeme nisi prakticno trebao nikakvu dozvolu, idejni projekt itd... kuca je morala biti legalna i papire imat a sve ostalo te niko nis nije pitao, jedino je bio problem ako si isao nesto graditi blize od 1m susjedove međe pa je onda susjed mogao dići frku ali taj 1m je vazio samo na kontra strani kuce/okucnice jer ako je sama kuca bila na međi onda si u produzetku mogao graditi koliko hoces naravno bez prozora koji bi gledali u susjedovo dvoriste.
Znaci u nacrtu i idejnom rijesenju kuce od mojeg dede koja je građena 1966 ljepo se vidi i opisuju strujni vodovi za glavnu kucu,
oznacena su mjesta za uticnice po sobama, oznaceno je nulovanje na svakoj i oznaceno je nulovanje "na satu" - tako je bilo
po propisu iz SFRJ a drugi je par cipela sto su ljudi radili/izvodili na svoju ruku. Kako znam, pa hebiga sa tim istim nacrtom i idejnim rjesenjem za gradnju kuće sam morao ici legalizirat ljetnu kuhinju, verandu, supu x2 kom, pusnicu i garazu. Taj nacrt je bio dokaz legalnosti kuce a ono sve ovo ostalo može ići po osnovi same kuće.
Jos se sjecam ko dijete sa dedom sam sarafao oko bicikla u supi i nestane nam struje dok mi je busio busilicom nesto na blatobranu, mi mislili krepala busilica kad ono cijela ulica nema struje jer je tamo neki 5 komsija sa cirkularom napravio kratki spoj i izbilo "nulovanje" u trafostanici