@devaa: Prije dok sam vozio imao sam prvo hardtail. Kako sam vozio cesto i po cesti (npr. cesto vozio na Sljeme) - uzeo sam tad i semislick gume. Znam koja je razila samo s tim u odnosu na full MTB gume po makadamu (puno neudobnije i teze), a i ideja gravel bike-a mi se ne svidja.
Uostalom, meni neke od najdrazih voznji, su bas bile po sumi. Npr. voznja po Plitvicama, kad sam u Istri mi je uvijek gust odvoziti Parenzanu, i sl.
Iz tog razloga je eMTB ono sto bi uzeo.
Za voznju po cesti mi je jos uvijek tu cestovni bike, koji je gust za voziti po cesti.
Ono sto je cinjenica, a to je da sad zivim u Velikoj Gorici, i za dobar dio do negdje doci moram potegnuti po asfaltu/makadamu. Iz istog razloga i spominjem skidanje blokade od 25km/h - jer toliko sam prije i sam vozio na MTB-u, cak i vise, a na cestovnom uredno 30km/h (po ravnom, je'l).
@Mommistake: Ovaj eMTB (Haibike Alltrack 7) se moze nabaviti za 2400EUR, sto mi je prihvatljiva cijena. Kao sto sam naveo, imam osjecaj da ce mi biti nezgodno ako ne skinem blokadu - nije cilj na MAX assist voziti 40km/h, nego realno - voziti kojih 30km/h po ravnom na ECO modu. Ipak nesto brze nego da sam pedaliram, ali opet da moram vrtiti solidno.
Citajuci komentare po netu, da... Bosch djeluje najkvalitetnije, no Yamaha ne zaostaje puno. A kod Boscha i skidanja ogranicenja je tu onaj moguci problem error 504, sto bi volio izbjeci.
@LAcy: eMBT sa 'throttle' nije bicikl, vec skoro pa e-motor. To me ne zanima. Meni je uvijek bio cilj kad vozim da odvozim nesto sto ima smisla - da uzivam u voznji, ali ipak da mi je to i 'trening', koji isto tako ima smisla. Kao sto naveo devaa-i, gravel mi se ne svidja. Za cistu cestu uvijek imam tu svoj cestovni bike.
@quazar912: Tocno tako. Treba bike koji daje potporu, da je 'lakse' odraditi neke rute. Zasto eMTB? Pa kao sto sam i rekao - uvijek sam volio po sumi proci. Dok sam vise vozio, uvijek mi je bilo drago provozati se i po Dotki, ili odvoziti Leustekom na Sljeme, a pogotovo kad sam odvozio rute po Plitvicama i sl. To je najbolji dio. No realno - u mojoj blizoj okolici nema direkt toga, ali se moze doci do toga - a tu opet je dobar taj 'support' za brze i lakse doci do takvih terena.
@Ivo_Strojnica: Kad sam inicijalno poceo voziti bike prije kojih 15 godine, i ja sam imao 110kg. Dosta brzo se to istopilo za 30kg. Sjecam se prve voznje na Sljeme (po cesti). 2.5 sata patnje, znoja i umiranja uz 150 stajanja i cak dijelom guranja. Nakon par godina sam (na MTB-u!) mogao odvoziti cener za 38 minuta, sto je za mene stvarno bio super rezultat