View Single Post
Staro 10.08.2024., 22:21   #1400
beli14
Premium
Moj komp

beli14's Avatar

Datum registracije: Mar 2011
Čitajući prethodnu stranu ove teme i malo YouTube zanima me ako je netko probao sljedeće s tom AsRock N100 pločom što kolega @tintin spominje.

Budući da je jako malih dimenzija (17x17cm). To bi se bez vecih problem moglo staviti ispred (ili na kraj) 5bay 3.5" cage (bude kemijanja, ali ide to).
Za napanje od 19V, kažu na IgorsLAB da je ploča zadovoljna i s 12V.
To bi sve skupa moglo stati u neki malo veći case u kojem je i PC za gaming.

Ako uzmem neko kvalitetnije napajanje, izvučem zelenu žicu (koja je signal za paljenje napajanja) iz 24pin konektora i prebrikam ju direktno na neku GND (crnu žicu) na konektoru. Na taj način ploča nikad neće moći isključiti napajanje.
No, hoću li moću ugasiti PC tako (MBO, CPU, GPU)? Nisam ništa takvo probao, ali ako je napajanje uključeno sigurno imam +12V na railu i onda iz molexa/sata/ili drugog PCIE konektora mogu izvuči 12V i napajati tu malu N100 Asrock ploču 24/7 kao i diskove preko sata konektora, pa i poneki ventilator

I onda samo kad palim gaming mašinu, i sve ostalo što je spojenu na tu MBO.
nažalost nisam u mogućnosti trenutno istestirati ako na taj način mogu paliti i gasiti PC, a da napajanje ostane stalno aktivno.

Nikad nisam imao NAS. Sad prvi put o njemu razmisljam.
Trebam nešto što odmah synca fotografije snimljene telefonom na server i tamo ih sprema za 2-3 telefona. I naravno, kao neki storage kojemu mogu pristupi od bilo gdje, bilo preko telefona ili nekog računala/laptopa. I za koju godinu će mi biti bitan za video nadzor 3-4 kamere koje će biti spojene na switch PoE.
Plex trenutno nije bitan, ali je poželjan.

Sad ako nabavim tu AsRock N100 ploču za 130-140€ i m2 na 6x sata adapter mogu na nju instalirati Windows pa onda sve to podesiti ili to neće ići tako s obzirom na "slabasan" CPU?
Linux nisam nikad koristio. Ne bjezim od toga, ali vjerujem da ce mi ko pocetniku biti lakse s Windowsom? Pretpostavljam da danas nije to tako veliki problem podesiti uz puno uputa po YT
beli14 je offline   Reply With Quote