View Single Post
Staro 07.08.2024., 19:17   #1277
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Mario92 Pregled postova
Task manager koji isto koristi XAML Islands koji zbog većeg korištenja resursa i dodavanja novih komponenti povećava kompleksnost u alatu koji po meni bi trebal raditi i u situaciji da se OS kompletno usere.
Task manager je poor man's Process Explorer. Kakav god da je, sasvim ce biti dostatan danasnjem regularnom korisniku Windowsa, koji u prosijeku niti ne zna da Taska manager postoji.

Citiraj:
Isti razlog je i sporiji file explorer, gde su implementirali tabove i novi onaj gore Fluent UI koji izgleda super ali se ćešće skrši ili ne loada uopće pa moraš restartati explorer.exe
Jel mi koristimo neke razlicite verzije Windowsa? Dosta rano sam presao na 11 zbog eksperimentalne io-uring podrske i doslovce nikada nisam primjetio te "efekte" o kojima se ovdje prica.

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
@Bubba kad kazem fluidnost mislim na recimo startanje aplikacija, micanje prozora, ugladenost efekata u normalnoj upotrebi OS-a. Posto na Windowsima najcesce samo igre pokrecem - na vecini igara neku mjerljivu razliku ne vidim. Neke igre ne rade tak fluidno...kod da na istoj razini detalja znaju zacvikat na tren. Mozda je do grafickih drivera, necu tvrditi da nebre biti ali na Win10 nit Fedori nemam tih problema.
:shrugs:

Mensecini da tebi nesto drugo ne radi i da to nema veze s OS-om nego ili neispravnim hardverom/softverom ili si pristran.

Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Mislim da je i mojoj mami ok, ona nije ni primjetila da joj se laptop sam updateao sa Windows 10 na Windows 11
Pa to ti i pricam. Ti i ja smo nebitni likovi, nase mame kojih zajedno sa jos milijardama mama ima i peglaju svakodnevne poslove koje uzimaju zdravo za gotovo i totalna ih je nebriga je li to 7, 8, 10 ili 11 dok god Kulinarika prikazuje recept kako valja.

Citiraj:
Al kad smo kod neoptimiziranosti aplikacija, radim u industriji pa mogu svjedočiti. Održavamo bazu za zubarske ordinacije sa tisućama tablica i storanih procedura u SQL-u koje sad samo bog isus zna kako rade... Sve se vrti na SQL Serveru koji košta desetke tisuća dolara mjesečno... ali ima se para, ima se computing powera, nema smisla optimizirati. Jel radi? Radi. Kad ne bude radilo bacit ćemo još para na scaling. Optimizacija nije prioritet. A dok su resursi bili ograničeni vjerujem da se pazilo što se stavlja na bazu.
To je standardna progresija takvih sustava koji su dugo na trzistu, nista novo i nista neobicno. Pocnes s jednom arhitekturom, nadogradjujes u nedogled i jebiga, optimizacija procesa debelo kroz cijenu razvoja debelo promasuje to da ti kupis brzi disk ili pricekas 5 sekundi vise dok ti se ne ucita karijes na sedmici dole desno.

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
E bas ovo je idealan primjer. Kako jedna toliko funkcionalnija aplikacija moze toliko bolje raditi i nego jedan notepad koji nemoze ni 10% funkcija spomenute aplikacije. O tome pricamo.
Pa da, ali to uopce nije vazno. Windowsi su OS koji unutar svog bundlea ima aplikacije za nezahtijevne korisnike ili "za prvu ruku". Nista vise od toga. Oko toga da bi Notepad koji dolazi s Windowsima trebao biti ovakav ili onakav temeljiti generalnu paradigmu "eh sto se nekad softver pisao dobro" stvarno nema nikakve korelacije.

8 sekundi bilo je potrebno da Flux.schnell model izgenerira ovo na mojem relativno prosjecnom racunalu. Zajedno sa tekstom, BTW. Nekada su pisali "optimiziraniji softver"? Daj ajde...

Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Probaj Geany
Moram priznati da mi se xed pokazao apsolutno sjajnim. Malen, razumno mocan, ima sve sto covjeku treba za prvu ruku...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote