Citiraj:
Autor Igorr
Da quotam samog sebe:
Ovi što kažu da nema nikakvih pomaka ili ne prate ili namjerno obmanjuju.
Ne treba mi kristalna kugla 
Ako znaš čitati, možeš provjeriti gdje god želiš kako ide napredak baterija za automobile, a i baterija općenito. Drugo je što si ili nepismen ili ti je lakše pričati gluposti.
2018. su baterije u top EVima imali do 200Wh/kg, danas kupiš bez problema auto sa 300Wh/kg a CATL je već proizveo 500Wh/kg (ne govorim o nekom dalekom konceptu ili teoriji, nego o bateriji koja je proizvedena).
Max brzina punjenja za dostupna vozila sa tadašnjim baterijama je bila 35-45min, usporedna vozila danas možeš napuniti za 18 do 22min.
I kao što rekoh, 5C baterija je već proizvedena, kad ju dobiješ u autu ćeš ga moći napuniti za 12min.
Dakle da ugrubo kažemo, u ovom periodu kad "nije bilo inovacija" se poduplala gustoća baterije i upola smanjilo vrijeme punjenja.
Ili da ti pojednostavim matematiku - dobiješ u prosjeku 4 puta više km po minuti punjenja.
I pri tome biraš hoćeš li da ti auto ima duplo više dometa ili mu baterija bude duplo lakša za isti domet kao prije (ili naravno štogod između)
A ti gledaj u kristalnu kuglu koliko god želiš 
|
Momak, baljezgaš gluposti. Ja sam inženjer FER-a koji je 2010 tak nekak složil električni auto na feru.
Magisterij mi je bio BMS.
Napredak u baterijama je u rangu par %.
Baterije imaju neke osnovne karakteristike tipa:
1) Ciklus
2) Specifični kapacitet
3) Specifični volumni kapacitet
4) Promjenu otpora u odnosu na temperaturu
i slično ovo su samo osnove
Ak te zanima, ovde možeš saznat puno toga
https://batteryuniversity.com/
U suštini su dvije kemije sad, NMC koji ima veći specifični kapacitet al puno manje ciklusa od LFP, koji ima veći ciklus i znatno manju gustoću (specifični kapacitet WH/kg.
Bilo kakvim drkanjem po jednom od ovog navedenog na bolje, ostalo ide na dolje. Naprimjer tako ti kinezi koje spominješ mjenjaju kemiju LFP, al zato pada broj ciklusa.
NIKAKAV NAPREDAK U BATERIJAMA NE POSTOJI ZADNJIH 15 GODINA (dakle veći od 10%).
Ta kineska govna nemoj pušit, da oni mogu proizvest to što tvrde, a lažu ko svi kinezi, onda bi to proizveli i ostali.
Te iste baterije s kojima sam ja složio 2010 el auto imaju apsolutno iste karakteristike i dan danas, bašm me zanimalo.
I sad da ne trubiš o solid state baterijama, pogledaj koji životni ciklus imaju, i kako su problem vibracije kod tih baterija (tipa 500Wh/kg)...
To da nema napretka u baterijama vide svi koji imaju mobitele i laptope, nebu tu kinez nikakvu toplu vodu otkrio.
Ja ko fizička osoba, il ko firma, ja platim 10x više od jedne tesle po kWh za bateriju od 500Wh/kg....a takvih ko ja ima milion, zakaj nema na tržištu za kupit po većoj cijeni tih baterija....da nisu možda naftni lobiji u igri
I da ja sam pobornik EV, zato kaj me pali moment.
Piše i xxxx n zidu pa niko ne xxxxx zid, tak da nemoj vjerovat svemu kaj pročitaš na netu, a pogotovo ne kinezima.