Tema: Automobili
View Single Post
Staro 07.08.2024., 15:52   #74803
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Znaš kako se kaže: “laž, prokleta laž i statistika”

Govorim o tome da ima primjera koji pokazuju da je (puno) lakše zapaliti EV nego ICE.

Mnogi stručnjaci tvrde da su Li-Ion baterije toliko opasne da ne bi smjele biti u prodaji. Znam, pretjeruju i pričaju gluposti zar ne?

Tome je američanska vojska doskočila. Imaju neki poseban gel u izolatoru između katode i anode Li-Ionskog članka. Taj gel iscuri kada članak pukne i onemogućava kemijsku reakciju. Baterija u najgorem slučaju malo tinja i to je to.

Zašto to ne koriste u EV-ovima? Preskupo? Nema resursa za proizvesti toliko članaka s tim izolatorom? Ne znam…

Kako god nije fer usporedba. Kada EV-ovi budu bili u prosjeku stari kao ICE auti te kada ih bude otprilike kao ICE auta onda će jasno vidjeti pravo stanje.
Ono što znam je da su sad ove zadnje generacije počeli doslovno bušiti bušilicom za tesk (ove zadnje generacije CATL i BYD blade) i ne bi se ni zadimile, kamoli zapalile.
Naravno, treba vidjeti u real lifu kako će se sve to odraziti sad kad ih krenu trpati u aute, ali iskreno mislim da će ti statistika samo sve više ići na stranu EV-a a ne manje

Citiraj:
Autor Xiaomi Pregled postova
Vidjeli smo Igore kako to CATL radi u slučaju EQE iz članka iznad. Gdje je uništeno preko 100 vozila i dosta ljudi je u bolnici završilo. Baterija je od CATL-a u tom modelu "bila".
Ček, kakav CATL, što nije da je Farasis potpisao sa Daimlerom na nešto tipa 10 godina pa je tako i u ovom EQE-u Farasis baterija?
Baci molim te link da je CATL radio bateriju za EQE.

A i komentirao sam da vidite što se događa sa ovim novim generacijama CATL-a i BYD-a, u smislu tehnologije i napretka, ne u smislu "to se nikad ne može zapaliti".

EDIT: da, oba smo djelomično u pravu
Postoje EQE i sa CATL baterijom. Ali u ovom slučaju je čini se to bio Farasis, jer za Azijsko tržite im oni daju baterije
https://group.mercedes-benz.com/inno...d-farasis.html
https://insideevs.com/news/729196/me...e-underground/
Igorr je offline   Reply With Quote