Citiraj:
Autor nepalac
Volim te fore gledanja u kristalnu kuglu i šta će biti u budućnosti...
Ali ako već ti predviđaš, onda i ja predviđam da će biti situacija da će EV doživjeti totalni fijasko, pogotovo kad krenu groblja tih auta i starih baterija... a nova nalazišta litija i ostalih ruda sve pogubnija za okoliš.
Mani me se gluposti pliz. 
|
Da quotam samog sebe:
Ovi što kažu da nema nikakvih pomaka ili ne prate ili namjerno obmanjuju.
Ne treba mi kristalna kugla

Ako znaš čitati, možeš provjeriti gdje god želiš kako ide napredak baterija za automobile, a i baterija općenito. Drugo je što si ili nepismen ili ti je lakše pričati gluposti.
2018. su baterije u top EVima imali do 200Wh/kg, danas kupiš bez problema auto sa 300Wh/kg a CATL je već proizveo 500Wh/kg (ne govorim o nekom dalekom konceptu ili teoriji, nego o bateriji koja je proizvedena).
Max brzina punjenja za dostupna vozila sa tadašnjim baterijama je bila 35-45min, usporedna vozila danas možeš napuniti za 18 do 22min.
I kao što rekoh, 5C baterija je već proizvedena, kad ju dobiješ u autu ćeš ga moći napuniti za 12min.
Dakle da ugrubo kažemo, u ovom periodu kad "nije bilo inovacija" se poduplala gustoća baterije i upola smanjilo vrijeme punjenja.
Ili da ti pojednostavim matematiku - dobiješ u prosjeku 4 puta više km po minuti punjenja.
I pri tome biraš hoćeš li da ti auto ima duplo više dometa ili mu baterija bude duplo lakša za isti domet kao prije (ili naravno štogod između)
A ti gledaj u kristalnu kuglu koliko god želiš