Citiraj:
Autor Bubba
Hajde sada vi jebači meni objasnite kako tocno izgleda "pisanje dobrog i optimiziranog softvera", po vama?
Tu ne pricam o tome da postoje znacajke koje *vama* ne trebaju, nego kako zamisljate razvojni proces gdje se n, n>=1 osoba sjednu i kazu "hej, idemo napisati softver koji je toliko los da iritiramo Duleta, Tomeka, Maria i Mladena?
Loseg softvera je bilo i za vrijeme DOS-a, pa sad...
|
Nije problem u značajkama, dapače, Win11 je je toliko napredniji i lakši za koristiti da je ludost koristiti Win10, i za normalnog usera i za power usera.
Ono kaj ja smatram pogoršanjem je kada MS izmišlja toplu vodu, primjerice zamjenom taskbara sa XAML verzijom umjesto DUI, tj korištenje WinRT XAML kontrola u OS-u gdje preferiram brzinu i pouzdanost vs. izgleda i animacija.
Task manager koji isto koristi XAML Islands koji zbog većeg korištenja resursa i dodavanja novih komponenti povećava kompleksnost u alatu koji po meni bi trebal raditi i u situaciji da se OS kompletno usere.
Isti razlog je i sporiji file explorer, gde su implementirali tabove i novi onaj gore Fluent UI koji izgleda super ali se ćešće skrši ili ne loada uopće pa moraš restartati explorer.exe
Dark pattern gde nemaš neki laki način da ugasiš upsellove i razno razne CTR zamke koje MS implementira u OS. Ima načina da se ugasi, tj ima službenih načina gdje se ne koriste ove razno razne skripte s interneta (kaj mi je prilično paradoksalno da privacy oriented ekipa koristi 3rd party skripte bez provjere kaj skripta radi, no to je druga tema) ali po meni ne bi trebalo biti tak teško i komplicirano.
Mislim, šteta kaj takve stvari pogoršavaju iskustvo (i to je ono kaj smatram enshitificationom u ovom slučaju) jer
Win11 je u osnovi fakat miljama bolji od Windows 10 u skoro svim segmentima, i smatram da većina ljudi pretjeruje i problemima i brigama koje imaju, točnije fokusiraju se na ne-probleme. Samo kaj to nije default state koji koristi većina Windows usera.