Pozdrav,
ne pratim tržište hardwarea već godinama, pa molim preporuku za MBO/CPU+cooler/32 GB RAM. Zanima me stabilnost, trajnost i tišina. Budžet je 400-500 EUR.
Trenutni PSU je Corsair TX650, kućište mid tower (max cpu cooler height 155mm).
Ideja je složit platformu s nekom dobrom pločom i jeftinim procesorom, pa za 3-4-5 godina za sitniš ubost neki od najjačih proceva za taj socket i još RAM-a (i po potrebi jači PSU) i tako si kupit još par godina mira. Slično sam u svoje vrijeme napravio na LGA775 s jeftinim Core2 procom koji je cijeli život bio OC-an, pa ga je u istom sistemu zamijenio isto tako OC-an Xeon s 8x više tranzistora. Od početka zračno hlađeno 850g coolerom. Sve tiho stabilno i trajno, veći dio života provelo upaljeno 24/7 i živo još uvijek...
Namjena -ništa posebno, tj. svakodnevica (za nekog tko ne voli laptope, tablete i mobitele). Znači surfanje, development, možda neki servisi za stan (DLNA server, DNS, torrent), lagani gaming kojeg ni ne treba računati kod preporuke, i obrada fotki zbog kojih bi išao odmah na 2x16 GB RAM.
Pogledao sam recentne savjete po forumu i čini mi se da zbog stabilnosti i minimalnih potreba i budžeta ima smisla ići na "predzadnji" socket tj. AMD AM4 (možda MSI B550 Tomahawk MBO s Ryzen 5600 CPU ili slabiji) ili Intel 1700 (neku bolju B660 MBO i i3 12100 CPU). Sviđa mi se Intel varijanta zbog QuickSynca i solidnih single core performansi (os će biti Linux), ali čitam o fijasku s 13. i 14. generacijom i pitam se hoću li moć izvest pametan upgrade kad mi za to dođe vrijeme.
Za AMD AM5 ili Intelov sljedeći socket mislim da sam van budžeta da to izvedem na kvalitetan način; ne bi nestabilne ploče s pregrijanim VRM-ovima, probleme s DDR5 i slična veselja o kojima čitam...
Komentari, savjeti, konkretne preporuke -sve je poželjno i dobrodošlo. Hvala