View Single Post
Staro 24.07.2024., 19:31   #1
Flegma
Premium
Moj komp

Flegma's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Homelab/server pitanja i preporuke

Pozdrav svima, i unaprijed isprike ako sam pogrijesio podforum (vjerojatno je ovdje bolje nego u DIY i Thinkering) - post ce biti vezan uz kupovinu ili slaganje kucnog servera ili kako god to vec nazvali.

Nedavno sam dobio gigabitnu optiku s malo boljim uploadom (500mbit naspram dosadasnjih 100mbit) pa mi napokon ima smisla sloziti nesto "kak spada".

Zapoceo sam s "custom ruterom" jer je ovaj od A1 koji se dobije govno, kao i njihov mesh. Za tu svrhu narucio sam s CWWK mali PCic s n100, 16gb rama i 128gb ssdom na koji ce ici OpenWRT.

E sad, s obzirom da se nadam da sam s tim barem malo future proof (jer su 2.5G etherneti), vrijeme je i da slozim kucni serveric. Trenutno imam Synology DS218+ u kojem su 2x6Tb (Toshiba HDWN160) diskovi, na kojem vrtim Tailscale/Plex/PiHole i drzim prije svega legalno dobavljene filmove i serije.

Dodatno imam i u desktop PCu 2x4Tb WD Blackove (WD4005FZBX) koje bi potencijalno moga iskoristit za neki storage na tom serveru (znam da nije idealna situacija jer nisu NAS diskovi, al ajd, posluzit ce).

S obzirom da mi Synology u trenutnom setupu postaje los/spor (jer zelim vrtit *arr servise - sonarr, radarr, prowlarr, bazarr, jellyserr, itd.), plus naravno prebacio bi VPN i ostale servise u dockere na taj server, a ako pozelim bit bas lud mogu slozit i Synology (xpenology) na nekom VMu, pa po potrebi se spajao izvana na Jellyfin/Plex, ali i ostale servise koji mi budu trebali (fileshare ili slicno).

I sad dolazim do problema, odnosno trebam vas savjet (mozda iskustvo iz prve ruke ili slicno) - sta slozit za kucni server? Sta ce bit dovoljno jako da izgura odreden broj docker containera i VM/CT-ova koje planiram vrtit? Ako zanemarite cijenu, odnosno ako vam to nije faktor, sta bi uzeli (vjerojatno mi je najbitnije buka/termali i broj jezgri, odnosno brzina cijelog sustava)?

1. opcija mi je opet s CWWK uzeti neki MBO s jacim CPU (N305), stavit gore 2TB nvme, 32GB rama te sve to poslozit u Node 304 ili 804 s nekim obicnim ATX napajanjem.

2. opcija mi je MiniPC (nesto u stilu ASUS NUC 14 Pro+ ili Beelink SEi14 - s malo jacim procesorom od N305) ali mi je onda problem dodatni storage, odnosno ne mogu koristiti SATA portove, vec bi diskove morao nakaciti u nekakav USB3.0 ili Type-C HDD Enclosure i nadat se da ce tu funkcionirat RAID kako treba, da necu popusit podatke jer USB, i da sve skupa nece biti presporo.

3. opcija mi je sloziti punokrvni PC u isti taj Node 304 ili 804 (recimo neka m-itx ploca u stilu ASRock Z790M-ITX ili slicnog ASUS/Gigabyte M-ITC modela), i "normalni" desktop proc, recimo 14600K, pa ubacit 32Gb rama, 2TB nvme i napajanje.

Ova N305 opcija je 8/8 core/thread cpu i izgleda dobro na papiru, ima jako malu potrosnju, pa samim tim se vjerojatno i ne grije previse. Ova druga NUC opcija mi izgleda bolje s core/threadovima, ali mi je problem USB storage. A treca opcija je vjerojatno najlakse zamjenjiva u buducnosti, ali i najvise grije/trosi struje/buci.

Unaprid hvala na konstruktivnoj raspravi, odgovorima i pomoci/savjetima. Ako imate neku 4tu opciju jer sam ja omašio ceo fudbal - voljan sam poslusati, ali imajte na umu da sam trenutno u stanu (vjerojatno sljedecih par godina dok ne bude gotova kuca) i da ne mogu slagati server u rackove i slicno, tako da mi je ova Node 804 zapravo "najveca" opcija ako gledamo u gabaritima.