View Single Post
Staro 21.07.2024., 12:24   #12
shamtam
Registered User

shamtam's Avatar

Datum registracije: Jun 2019
Da javim kako sam posložio plan, složio sam kod sebe prvo radi probe, nakon vaših savjeta i malo još googleanja. Dakle:
  1. Migrirati kompletan sustav sa PC-a na laptop. Na PC ću staviti Ubuntu, pa tako ostaju windowsi na laptopu, a licenca postoji i dalje. Ali ovo je zapravo pred-korak i nije bitan toliko za samu backup shemu
  2. Kreirati novog usera - "backupuser" i dodati ga u "backup operators" grupu u Windowsima
  3. Logirati se u backupusera
  4. Tamo onda instalirati Veeam i kreirati folder "backupovi" (na laptopu za početak, kasnije će biti upgrade da se sprema i na gorespomrnuti PC ili negdje drugdje)
  5. Podesiti Veeam - definirati da se full backup radi 1x tjedno, a inkrementi svaki dan - sam će probuditi laptop, odraditi što treba i opet ga ugasiti. Svakih 7 dana se briše najstariji backup.
  6. Na tom "backupovi" folderu složiti ovlaštenja tako da samo backupuser ima R/W, a sve ostale maknuti - tu sam morao ugasiti one inheritance opcije, ali dobio sam što sam htio - defaultni user ne može ni properties foldera vidjeti, a kamoli ući u njega
  7. U Windows Services složio da se Veeam agent pokreće kao od .\backupuser, a ne kao Local System account (potreban restart servisa nakon te izmjene)
  8. Log out iz Windowsa i natrag login u defaultni account - i za sad sve radi
Backupi se uredno kreiraju, čisto kontrole radi sam defaultnom useru vratio samo Read prava na folder (da mogu bez switchanja usera baciti oko jel kreiran backup). Doduše, stavio sam cijeli C:\da se backupira, pa je svaki backup cca 100 GB, ali ok, do "produkcije" ću to srediti pa backupirati samo Synesis foldere - ili eventualno C:\ full backup 1x tjedno, a Synesis full backup svaki dan. Tu mi je samo malo ograničenje što Veeam free ima samo jedan job dostupan, no dobro.

Nakon što mi ovo bude radilo par dana, onda ću se poigrati dalje sa Tailscaleom i spajanjem na moj NAS i prijenos backupova na NAS.
Ideja mi je zapravo - ostaviti jednu kopiju backupa na laptopu, druga da se kopira na NAS (kroz Tailscale), i onda eventualno još negdje na FTP.

Za ta kopiranja planiram probati FreeFileSync, odnosno RealTimeSync - koji će pratiti (isto sve pod backupuser userom) backup folder i svaki dan ga kopirati na NAS/FTP. https://freefilesync.org/manual.php?topic=realtimesync
shamtam je offline   Reply With Quote