Mali dodatak s moje strane.
Nakon što sam nabavio vlastiti ONT, odlučio sam totalno izbaciti Speedport iz igre.
Situacija je ovakva
Port 1 - ONT
Port 2 - vlastiti router (Unifi UXG-MAX)
Port 3 - MaxTV
Port 4 - VOIP (u budućnosti)
Port 5 - management
Razlika od situacije iz gornjeg posta - da bi sve radilo, treba malo drukčije konfigurirati portove.
Port 1 (na koji ide ONT) za sve VLAN-ove je TAGGED, ostali portovi u toj grupi su UNTAGGED.
Primjer - VLAN 100, port 1 TAGGED, port 2 UNTAGGED.
Ako netko želi 2 MaxTV-a, onda npr. VLAN 1500 port 1 TAGGED, port 3 i 4 UNTAGGED.
Ostavio sam port 5 za managemet, da mogu konfigurirati i kontrolirati switch, ubodem komp u port 5. Nije nužno, jer management je moguć i na portu 1, ali onda se mora iskopčati ONT, spojiti laptop, konfigurirati, vratiti ONT. Neki bi to nazvali metoda pokušaja i pogrešaka, ali i to je rješenje ako netko želi internet, 2 MaxTV-a i VOIP.
Kao na sljedećoj slici
PVID-ove treba namjestiti za svaki željeni VLAN prema sljedećoj slici. Svrha PVID-a je da untaggirani promet na tom portu "gurne" u VLAN bez potrebe za dodatnom konfiguracijom VLAN-a na vlastitom routeru koji diže PPPoE vezu. Ista stvar je nužna i za MaxTV prijemnik, čiji port je nužno eksplicitno "gurnuti" u VLAN 1500.
Forumaš "xlr" je u originalnom postu port 1 i 2 konfigurao kao trunk port za VLAN100, i u toj konfiguraciji potrebno je PPPoE konekciju na vlastitom routeru složiti preko VLAN100. Za ostale stvari je ostavio Speedport - meni to nije bila namjera, mjesto mu je u ormaru.