I interval od 15000 km je predug ako se vozi većinom grad, naročito ako je u pitanju Euro6 motor bez AdBlua.
Veliki broj započetih i prekinutih regeneracija DPF-a ubija ulje. Kod Euro 6 motora koji nemaju AB regeneracija se postiže ubrizgavanjem goriva nakon momenta paljenja regularno ubrizgane smjese ("post injection"). Svaki put kada se prekine regeneracija određena količina dizela se slije niz cilindar u karter. Nakon određene kilometraže i velikog broja prekinutih regeneracija može se primjetiti i povećanje nivoa ulja. Zapravo to nije samo ulje, nego ulje razrjeđeno dizelom.
Ja kod sebe mjenjam na 10000 km.
Na svojoj octaviji sam ove sedmice uradio i veliki servis. Svaka čast konju koji je smislio onaj retardirani rukav preko propelera pumpe za vodu, ruke mu se osušile.
2020. (prije 85000 km) je zamjenjena pumpa u kompletu sa zupčastim remenom, rolerima i zatezačem. 2022. me jedno jutro prilikom paljenja dočekala poruka o niskom nivou rashladne tečnosti (40-50000 km naokn zamjene pumpe). Od tada sam povremeno dosipao tekućinu kad se sjetim provjeriti (više mi se nijepalilo upozoenje ali je nivo pomalo opadao).
Prošle nedjelje nakon nekih 12km vošnje upali mi se upozorenje da se motor pregrijava, bacim pogled na temepraturu kad ono skoro u crvenom. Lagano stanem sa strane, sačekam da se ohladi, ponovo krenem kad ono opet temperatura preko 90°C nakon 500 m. Odmah sam znao šta je, u ponedjeljak ujutru odem i pokupujem dijelove i zamjenim pumpu u kompletu sa zupčastim, rolerima i natezačem.
Ona priča da je VW riješio problem te budalaštine jednostavno ne stoji. Problem je očito idalje prisutan.
Zadnje izmijenjeno od: Milentije. 15.07.2024. u 23:07.
|