Citiraj:
Autor shamtam
Tu mi se zapravo postavilo nekoliko pitanja: - Prvi korak je preseliti sve sa PC-a na laptop - napravio bih image diska sa PC-a i preselio to na laptop. Hoće li u tom slučaju trebati nova licenca za Win/Office? Na starom PC-u licenca neće biti bitna, ali na laptopu bi trebalo sve biti po PS-u i nisam siguran treba li onda nova licenca ili ne
- Drugi korak - koji takav backup alat koristiti? Znam za FreeFileSync, ali nisam siguran jel podržava full backup ili samo radi inkremente. Također, treba se pokretati ručno.
- Treći korak - na PC-u složiti sharani folder koji će služiti kao spremište svih backupa i to upogoniti.
|
0. Naravno da lap traži svoju win licencu, najjednostavnije je kupiti lap sa winsima.
Nije direktno vezano na gl. pitanje ali je poželjno "pripitomiti" winse tj. da se zaustavi / eliminira smetje, makne bloatware .....
Synesis nije hw zahtjevan ali zbog drugih stvari gledaj da lap ima M.2 NVMe SSD, ni slučajno ono eMMC smetje.
Danas sve manje modela dolazi sa dvd uređajem ali ako je ugrađen to daje mogućnost da se zamijeni sa caddy - jem u koga se može staviti SATA HDD / SSD, a to dalje otvara mogućnosti rezervnih kopija, prostora za backup sistema ili ona 2 - 3 Synesis foldera.
1. Preseliti Synesis sa PC na Lap je lako, goli C/P ona njegova 2 - 3 foldera i gotofo.
Eventualno se može desiti, mada jako rijetko ako je "isto slovo" drajva i putanja, da mu treba potvrditi Synesis licencu (samo ponoviš radnju koju se ranije odradilo na PC - ju).
2. Šta se kreiranja backupa (samo za Synesis), prvo struktura,
gl. folder di je program, postavke i sl. a u subfolderima su pojedine "knjige / firme".
Uz taj gl. folder budu još dva foldera sa nešto sitno podataka.
E sad, treba postaviti pitanje tko će vraćati podatke ako nešto crkne ?
Najlakša varijanta je potegnuti gl. folder + pojedini ili sve subfoldere određenog datuma.
Iz određenih razloga zgodno je imati 3 - 4 backupa nekog subfoldera "unazad", više od toga ne treba.
Sve ovo pišem da se ima neki pregled i kako stvar složiti u startu jer je kasnije gnjavaža mijenjati.
Sada dođe koristan onaj hdd / ssd umjesto dvd - a da se na njega prvo lokalno odrađuju definirani backupi. Vrlo bitan detalj šta je to drugi / odvojeni storage pa ako prdekne NVMe ili se srondaju winsi samo se digne Live boot (samo za primjer Acronis True Image) i sve se vrati u operativno stanje za xy min.
3. Dodatni korak sigurnosti bi bio sinkronizirati te backupe između Laptopa i PC - ja, bilo da kad se Lap donese "u kancelariju", bilo da je neka od remote varijanta.
Toliko od mene