View Single Post
Staro 12.07.2024., 13:13   #6
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor shamtam Pregled postova
Sad razmišljam - ja imam synology - jel bih mogao složiti Active backup tako? Ne mora NAS biti kod njega? Tj. ne moraju biti u istoj mreži? Ili ako trebaju, onda bih mu na laptop instalirao Tailscale i tako da bude povezan s mojim NAS-om.
To ce funkcionirati, onda u ABB klijenta na laptopu upisujes tailscale IP tvog NAS-a. Mozda se moze sloziti i preko domene, bez potrebe za Tailscaleom, ali s tim nemam iskustva.
Brzina ce najvise ovisiti o uploadu njegovog laptopa. Ako je mizeran upload, prvi backup napravi lokalno kod sebe doma, a kasnije inkrementalni backupovi idu jako brzo. Kod mene traju po minutu-dvije max.

Mozes mu sloziti backup cim upali komp za dobro jutro (kod logina), i po zelji svakih X sati tokom dana. Podesis versioning da ti se ne gomila previse snapshotova na NAS-u i bok.

Nisam primjetio da backupovi imaju utjecaja na performanse kompa, normalno ga koristis, dok on radi u pozadini.

Restoranje kompa u slucaju havarije je vec posebna prica. Moze kroz Tailscale ali ce trajati i ovisi o uploadu neta gdje ti je NAS. Cisto usporedbe radi, kada lokalno restoram PC na 1 Gbps lan vezi, proces trajeeee. Brzina mi bude oko 30-60 MB/s pa ono, nije ni blizu gigabita. Tako da full restore bi preporucio raditi lokalno, ali inkrementalni restore i rollback na jucerasnje stanje bi trebalo raditi brze. Taj dio nisam probao. Ovaj dio s havarijom radi magicno.