View Single Post
Staro 07.07.2024., 09:42   #3384
yossariane
Registered User
Moj komp

yossariane's Avatar

Datum registracije: Oct 2021
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Pregledaj cron jobove. Mint sam po sebi to ne radi. Nesto si instalirao da se to dogada a mi nemamo carobnu kuglu da ti kazemo sto ako ti ne izjasnjavas punu istinu o tome sto radis sa tom kantom, sto je gore instalirano , da ne pricam o tome kolko je postfix tema cudna. Najprije nisi instalirao pa onda ipak jesi pa si deinstalirao...wtf??? Napisao si gore da syncas rsyncom nesto medu 2 stroja. Cronjob? Stroj na istoj mrezi ili negdje " na internetu"? Kako si to napravio i ponavljam pitanje odozgora:

1. SSH Hardening...?
2. Fail2Ban....?
3. Suricata...?
Nešto sam instalirao ali i ja nemam čarobnu kuglu da kažem što i kad sam instalirao. Nemam pojma da sam instalirao postfix ali znam da sam probavao više "email" klijenata. Ni sad još neznam čemu služi postfix. Sa Grsync-om prebacujem 2 foldera sa diska na disk na istoj mašini. Sad kad sam išao tražiti ove programe koje spominješ, nemam ih u repozitoriju osim Fail2Ban v0.11.2.6. Instalira/ Čitajući readme nije mi se svidio/deinstalirao. Proučiti ću ova dva druga programa pa vidjeti mogu li ja to probaviti na razumljiv način.
Na kraju je riješenje bila deinstalacija SSH servera, više nema errora.
Ako se dobro sijećam to sam instalirao kad sam probavao mrežu sa drugom kantom i jednim malim serverom, davno je to bilo i ako se dobro sijećam ovakvih errora nije bilo u logu. Podsjetnik da moram shvatiti SSH i čemu služi.
Hvala svima ipak sam nešto naučio, ali što mi to vrijedi kad u sedmom desetljeću sporije pamtim a brže zaboravljam
yossariane je offline   Reply With Quote