View Single Post
Staro 06.07.2024., 10:10   #9859
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Ovo kaze chatGPT:

Da, točno je da se treba paziti s kojim firmware-om kupujete mobitel, posebno kad je riječ o markama kao što je Xiaomi. Evo nekoliko ključnih točaka koje treba uzeti u obzir:

### Vrste firmware-a za Xiaomi uređaje:

1. **Original EN/CHN (Kineski firmware)**:
- Ova verzija je namijenjena kineskom tržištu.
- Obično nema Google Play usluge predinstalirane.
- Sadrži mnogo kineskih aplikacija i nema puno jezika osim kineskog i engleskog.
- Može biti problematično koristiti ga izvan Kine, posebno u pogledu kompatibilnosti s aplikacijama i uslugama.

2. **Xiaomi.eu**:
- To je modificirana verzija kineskog firmware-a, prilagođena za europsko tržište.
- Sadrži Google Play usluge i više jezika.
- Često se koristi zbog dodatnih prilagodbi i opcija koje pruža.
- Međutim, može poništiti jamstvo jer je neformalna, neautorizirana verzija firmware-a.

3. **Global MI (Globalni firmware)**:
- Ova verzija je namijenjena međunarodnom tržištu.
- Ima Google Play usluge predinstalirane i podržava mnoge jezike.
- Ova verzija firmware-a je obično najbolje rješenje za korisnike izvan Kine.
- Korištenje globalnog firmware-a osigurava da će jamstvo biti važeće u Hrvatskoj.

### Utjecaj na jamstvo:

- **Globalni firmware**: Uređaji s globalnim firmware-om obično dolaze s međunarodnim jamstvom koje je važeće i u Hrvatskoj. Ovo je najsigurnija opcija ako planirate koristiti jamstvo.
- **Kineski firmware**: Uređaji s kineskim firmware-om možda neće imati važeće jamstvo izvan Kine, a podrška može biti ograničena.
- **Xiaomi.eu firmware**: Korištenje ove verzije firmware-a može poništiti jamstvo jer se radi o neautoriziranoj verziji firmware-a.

### Savjeti za kupovinu:

- **Provjerite firmware prije kupnje**: Pobrinite se da uređaj dolazi s globalnim firmware-om ako planirate koristiti uređaj izvan Kine.
- **Kupujte od pouzdanih prodavača**: Kupovina od ovlaštenih distributera i prodavača može osigurati da dobijete uređaj s ispravnim firmware-om i važećim jamstvom.
- **Provjerite uvjete jamstva**: Uvijek pročitajte uvjete jamstva kako biste bili sigurni da će biti važeće u vašoj zemlji.

Znaci da gledam iskljucivo GLOBAL? sta ako mi nesto rikne, di imam pravo koristiti garanciju u RH i kako to funkcionira? Ta tradingshenzen je 100% sigurna kupovina? Nisam nikada nista iz Kine narucivao skuplje od 20€