Citiraj:
Autor Nikky
Nitko nije ni spominjao rasvjetu
Propisi i pravila su poznata, treba ih poštovati.
Nema veze jeli industrija ili kuća ili stan, kvadratura za utičnice je bila i ostala 3x2.5 mm2.
Ako meni ne vjeruješ uzmi bilo koji mjerodavni el. teh. priručnik, da sad ne idemo dalje u standarde.
To šta neki novi genijalci, potencijalno završili nekakvu školu na špiritjeru, kažu uštedi / može 3x1.5 mm2 ....
naravno da može / stvar će i dalje raditi .... pa ti gledaj gdje šta možeš dugoročno priključiti ...
Nemoj zaboraviti "u formulu" dodati:
- pojedinačne žile ili gotovi kabel
- jeli u zidu ili je vani na zraku
- nekada su gotovo svi el. kabeli / žile bili bakreni, sada se polako guraju aluminijski kojima je bakar samo navučen na površinu
No dobro, kolega je dobio traženi info, na njemu je da "problem" riješi.
|
Problem sa našim mjerodavnim el. priručnicima što su svi iz 1980-te ili stariji, kad je to imalo smisla, i to se prepisuje u nove priručnike

. Šta to specijalno imaju ljudi po kućama danas da vuče ozbiljnu struju kad novi uređaji troše 30% od koliko su trošili nekada? Većina ima 10A osigurače po kućama, a tamo ide 3,5 kvadrata. Kojekakve peći, bojleri, veš mašine su ( iako za njih sad isto piše 3,5 ) i nekad i sad išle na 16A osigurače i 2,5m2 , a ostalo na 3,5 i aj bok
Frend je složio rudnik na 3,5 kvadrata, postepeno je dodavao rigove, i opteretio je instalaciju do maksimuma. već 8 godina to radi i nije zapalio kuću još uvijek. što se mene tiče, to je dugoročno. Ako ono tamo radi 24/7 tolike godine, bogami i kod mene u kući će izdržati ženin fen koji povuče 2kw na 10min