View Single Post
Staro 04.07.2024., 08:07   #470
vex
Premium
Moj komp

vex's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nitko nije ni spominjao rasvjetu

Propisi i pravila su poznata, treba ih poštovati.
Nema veze jeli industrija ili kuća ili stan, kvadratura za utičnice je bila i ostala 3x2.5 mm2.
Ako meni ne vjeruješ uzmi bilo koji mjerodavni el. teh. priručnik, da sad ne idemo dalje u standarde.

To šta neki novi genijalci, potencijalno završili nekakvu školu na špiritjeru, kažu uštedi / može 3x1.5 mm2 ....
naravno da može / stvar će i dalje raditi .... pa ti gledaj gdje šta možeš dugoročno priključiti ...

Nemoj zaboraviti "u formulu" dodati:
- pojedinačne žile ili gotovi kabel
- jeli u zidu ili je vani na zraku
- nekada su gotovo svi el. kabeli / žile bili bakreni, sada se polako guraju aluminijski kojima je bakar samo navučen na površinu

No dobro, kolega je dobio traženi info, na njemu je da "problem" riješi.
Problem sa našim mjerodavnim el. priručnicima što su svi iz 1980-te ili stariji, kad je to imalo smisla, i to se prepisuje u nove priručnike . Šta to specijalno imaju ljudi po kućama danas da vuče ozbiljnu struju kad novi uređaji troše 30% od koliko su trošili nekada? Većina ima 10A osigurače po kućama, a tamo ide 3,5 kvadrata. Kojekakve peći, bojleri, veš mašine su ( iako za njih sad isto piše 3,5 ) i nekad i sad išle na 16A osigurače i 2,5m2 , a ostalo na 3,5 i aj bok

Frend je složio rudnik na 3,5 kvadrata, postepeno je dodavao rigove, i opteretio je instalaciju do maksimuma. već 8 godina to radi i nije zapalio kuću još uvijek. što se mene tiče, to je dugoročno. Ako ono tamo radi 24/7 tolike godine, bogami i kod mene u kući će izdržati ženin fen koji povuče 2kw na 10min
vex je offline   Reply With Quote