Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 28.06.2024., 22:45   #4589
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Citiraj:
Autor Lihto Pregled postova
To može bit valjda 50€ jeftinije ljeto.. ali dobro nek što više ljudi kaže �� a i u 12god je napredovala tehnologija.. moja po hladjenju spada u A klasu.. barem po starom obilježavanju.. da ju koristim baš i za grijanje što više pa bi se naravno brže isplatila ali otkad sam uzeo kondenzacijski Bosch kombibojler, tak je fino toplo, računi koji su znali prije bit 300€(kad je ono najhladniji mjesec) su mi pali na max 150€ što je prihvatljivo.
Malo sam bacio oko na specifikacije da vidim što kažu proizvođači, za ovu tvoju stariju najbolje što sam našao je nominalna potrošnja od 1.16kW. Za ovu novu Toshibu, naši detaljne tehničke skrivaju kao zmija noge, ali na danskoj stranici sam našao nominalnu potrošnju od 0.9kW. Doduše, tvoja stara je nominalno 3.6kW, Shorai je 3.5kW pa je dio razlike i iz toga. Brojke su u modu hlađenja.

Znači, nešto efikasnije sigurno je. Sad, naravno da proizvođači to natežu maksimalno koliko im ide u korist i pitanje je jel to skroz realno.

No, ono što je najveća razlika je ustvari osjećaj ugode. Kad ova klasična klima radi i dosegne temperaturu, ona najčešće smanji brzinu ventilatora, ali kompresor i dalje radi punom snagom. Pa kroz klimu prolazi malo zraka, kompresor radi punom snagom tako da je zrak jako hladan. Inverter smanji brzinu ventilatora, ali i snagu kompresora tako da zrak koji izlazi iz klime nije izrazito hladan. I dalje je dovoljno hladan da održava prostoriju na temperaturi, ali ne toliko da osjećaš jako veliku razliku.

E sad, pitanje je dal ti je veća ugoda sa potencijalnim povratom investicije u 5+ godina ono što želiš. Čisto sumnjam da bi se otplatila prije toga, da je razlika u potrošnji tolika. I novija klima će ipak vjerojatno biti tiša, ako slušaš doma kako radi negdje.
Exomaniac je offline   Reply With Quote