Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 28.06.2024., 14:49   #4588
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor Lihto Pregled postova
To može bit valjda 50€ jeftinije ljeto.. ali dobro nek što više ljudi kaže 😊 a i u 12god je napredovala tehnologija.. moja po hladjenju spada u A klasu.. barem po starom obilježavanju.. da ju koristim baš i za grijanje što više pa bi se naravno brže isplatila ali otkad sam uzeo kondenzacijski Bosch kombibojler, tak je fino toplo, računi koji su znali prije bit 300€(kad je ono najhladniji mjesec) su mi pali na max 150€ što je prihvatljivo.
Računica se odnosi na moj slučaj. Situacije nam se tu drastično razlikuju jer sam ja u stanu koji gleda na sjever i istok, a po visini sam na sredini novije osmerokatnice.

Moja računica je da mi klima radi 10 sati dnevno (nije inverterska, dakle u tom vremenu vuče <1500 W) i za to vrijeme povuče 15 kWh što je na 30 dana ukupno 450 kWh, odnosno oko 60 € uz omjer 80-20 u korist više tarife. Inverterska ako je 30% efikasnija potroši 42€ za taj mjesec. Ušteda mi je 18-20 € mjesečno. I sad nastupa subjektivni dio. Kod mene ovo vrijedi za 2-3 mjeseca godišnje. Znači da i nategnem godišnju uštedu na 90€ grijanjem u prijelaznim periodima, opet mi treba 10 godina da se isplati.
generic je offline   Reply With Quote