Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 28.06.2024., 09:52   #4584
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kad sam se useljavao u ovaj stan (kuca iz 70tih, drveni losi prozori) imao sam 3 stare klime unutra, dvije vivax bez invertera i jedna mitsubishi electric ali isto jedno 10ak godina stara. Upalio sam grijanje na cetiri dana, bez ikakvih drugih trosila (frizideri, bojleri sve off) i zatvorio nebitne prostorije da se niti ne griju. Potrosnja za cijeli stan je bila oko 60kWh/dan gledano po brojilu.

Usro sam se kad sam to vidio, totalno neodrzivo na duze staze. Da ne spominjem kako su vivax klime svakih pola sata se gasile i isle u defrost. Sve tri su bile servisirane prosle godine. Nazalost nisu mogle odrzavati temp u prostoru iznad 20-21 C.

Odmah sam ih promjenio i te nove klime stavio neka griju 24/7 nekoliko dana prije nego smo se uopce uselili, znaci opet bez drugih potrosaca. Potrosnja samo 3 klime je sad bila oko 28 kWh/dan.

Nakon useljenja je zima malo olabavila, pa sam napravio novi test u periodu od par tjedana: normalno koristenje klime (ne 24/7 nego grijanje samo po danu) i normalno koristenje svih uredjaja u kuci (bojleri, frizider, kuhanje na struju...). Znaci normalan zivot u kuci. Potrosnja po brojilu je bila oko 24 kWh/dan.

Nisam jos testirao potrosnju u periodu hladjenja, ali evo budem od danas pa updejtam post za 3-4 dana. U ovom periodu jedna klima radi 24/7, a ostale samo po danu. EDIT, update: potrosnja struje je ~26 kWh/dan. Malo vise nego zima valjda jer se cesce peremo (bojler vise radi) i jedna klima radi 24/7.

Uopce me ne zanima kad ce mi se isplatiti jer su bile pun pogodak

2x Hyundai GMV2 2.5 kW
1x Hyundai GMV3 3.5 kW

Zadnje izmijenjeno od: xlr. 01.07.2024. u 14:18.
xlr je offline   Reply With Quote