Da uletim malo u kabrio temu posto vozim jednog. Bio sam izmedju Saab 9-3 Aero i Volvo C70 kojeg sam na kraju uzeo, pa evo par rijeci o svemu.
Soft top vs. hard top:
- zvucna izolacija je na strani hard topa
- opcenito sto se izolacije od elemenata tice, hard top je bolji (vozikao se u Saab 9-3 na jedan uzaren dan, i uz klimu i sve, odozgora te ispece medium rare
- tezina je na strani soft topa, C70 prazan ima skoro 1600 kg, lol
Ako se bude rabljeni uzimao, obvezno probnu voznju i nazicati da prodjes kroz auto praonu. Dok sam gledao C70, jedno 10 komada sam testirao i kad bi god predlozio da odemo u praonu krece "joj nemam sad vremena" "ma ne ne, krov nece curit, al ne zelim da mi lak izgrebe" i slicno...
Sto se voznje bez krova tice, ako je vani iznad 27-28, uglavnom mi je podignut krov i klima upaljena, spustanje krova je u vruce ljetne dane samo ujutro ili predvecer uz zalazak sunca. Al ono, ako je vruce a bas zelim spustit krov, onda i dalje ostavim klimu da mi laganini puse prek ruku na volanu, tako se da izdrzat i na 30 C ako ne pici direktno sunce
Iskreno, meni je uzimanje tog C70 bilo ispunjenje childhood dream-a, malo sam ga impulzivno uzeo i mislio sam da ce mi dosaditi nakon godinu dana pa cu ga prodat, al evo ga vec 4. godinu kod mene. 2022. sam potegnuo prek baltika (Poljska, Litva, Latvija) gore prek cijele Finske, presao u Svedsku i onda nazad prek Danske, Njemacke, Lihtenstajna i Austrije. 35 dana, 10k kilometara, vecinom seoske ceste i spusten krov i svejedno mi nije dosadilo vozit spustenim krovom
Jucer sam stigao na Hvar, prosao onim tunelcicem do Zavale sa spustenim krovom... 10/10, would recommend
Evo i dvije slikice:
Warszawa 2022. na roatripu, i zadnja voznja sa mora doma prosle godine (nekad u 10. mjesecu ako se dobro sjecam).
Sto se zime tice, garaziram ga samo iz razloga jer ga zelim do penzije vozit, al ono, ne vidim razlog zasto ga se ne bi moglo vozit kao najobicniji auto. A sto se spustanja krova na zimi tice, znalo je bit dana u 2. mjesecu, kad bi mi falilo vozikanje bez krova, pa ak je suh dan i 10+ stupnjeva, otisao bi sa njim do posla i nazad sa spustenim krovom. Na prednjim sjedalima ne puse uopce dok se vozi sa spustenim krovom tako da nije problem i ako je hladnije vani.
Ako se jos cega sjetim, nadodam, a ako ima koji pitanja, slobodno. Od ostalih kabria sto sam vozio: Mercedes CLK iz 2000 i neke godine (soft top), Mini prva generacija kabrija (soft top), nova Mazda MX-5 ali ona sa tvrdim krovom, Saab 9-3 Aero i Golf 4 kabrio (oba soft top). Iz tog svega sam zakljucio da zelim hard top