Citiraj:
Autor Bubba
Doslovce si citirao sto sam napisao i izostavio kljucne rijeci, pa cu ti pomoci.
|
Ne treba, hvala. Nisi odgovorio na moje pitanje, pa dopusti da ja tebi pomognem:
Citiraj:
Autor Bubba
Tvoje "neotudjivo prirodno pravo" je da koristis Vocap, platformu trgovackog drustva Meta, sve za djabe, ali da postavljas uvjete tog koristenja onako kako se tebi svidja?
|
Pretpostavit ću da si pod "pravo na vlastite uvjete" mislio na pravo na privatnost, jer koliko se sjećam iste si argumente pokušavao progurati u onoj, sada lockanoj, temi gdje se raspravljalo o
izmjeni ToS-a u Whatsappu.
1) Da, pravo na privatnost je "the thing" i postoji.
Direktiva 2002/58/EC. Čak se i EU bori za to (do ovog novog kontroverznog prijedloga):
Citiraj:
(1) Directive 95/46/EC of the European Parliament and of the Council of 24 October 1995 on the protection of individuals with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data(4) requires Member States to ensure the rights and freedoms of natural persons with regard to the processing of personal data, and in particular their right to privacy, in order to ensure the free flow of personal data in the Community.
|
Direktiva 2002/58/EC je ekstenzija na Direktivu 95/46/EC.
2)
Ne, pravo na privatnost ne služi da u "svom neotuđivom prirodnom pravu koristis Vocap, platformu trgovackog drustva Meta, sve za djabe, ali da postavljas uvjete tog koristenja onako kako se tebi svidja", već da Vocap i ini ne krše tvoje pravo na privatnost dok ih koristiš.
It's the other way around.
I da, imaš pravo na privatnost i u privately-owned Meta sustavu.
Sažetak od Chatgpt-4o (da, koristio sam ga, ali sam i osobno provjerio točnost. Točan je.):
Citiraj:
The ePrivacy Directive sets out rules to safeguard personal data and privacy in electronic communications. It ensures the confidentiality of communications, regulates data retention, and addresses unsolicited marketing. The directive is critical for protecting individuals' privacy in the digital age and lays the groundwork for further legislation to adapt to technological advancements.
|
Odgovor na tvoje pitanje:
Citiraj:
Yes, a user using privately owned messengers like WhatsApp is protected by the ePrivacy Directive. The directive applies to electronic communications services, including internet-based messaging services. It ensures the confidentiality of communications, mandates security measures, and requires user consent for processing data. However, specific applications and interpretations can vary based on implementation by EU member states. For more detailed information, you can refer to the full text of the directive [here](https://eur-lex.europa.eu/legal-cont...x%3A32002L0058).
|
Slobodan si provjeriti točnost.
U
direktivi (osim svega, jer obuhvaća puno toga vezano za privatnost korisnika) preporučam posebno pogledati točku 20 i 21.
Dalje:
Citiraj:
(d) "communication" means any information exchanged or conveyed between a finite number of parties by means of a publicly available electronic communications service.
|
Među publicly available spada i Whatsapp, jer je... javno dostupan. Bez obzira šta je u privatnom vlasništvu, i dalje moraju odgovarati zakonima o privatnosti.
Upravo su zbog takvih zakona već prije i bili kažnjavani (
1,
2)
Dalje:
Citiraj:
Services concerned
1. This Directive shall apply to the processing of personal data in connection with the provision of publicly available electronic communications services in public communications networks in the Community.
|
Dalje:
Citiraj:
Confidentiality of the communications
1. Member States shall ensure the confidentiality of communications and the related traffic data by means of a public communications network and publicly available electronic communications services, through national legislation. In particular, they shall prohibit listening, tapping, storage or other kinds of interception or surveillance of communications and the related traffic data by persons other than users, without the consent of the users concerned, except when legally authorised to do so in accordance with Article 15(1).
|
Drugim riječima, bilo kakvo prisluškivanje bez obavijesti ili sudskog naloga je zabranjeno, da bi se zaštitila...pogađaš...privatnost korisnika.
Skupljanje anonimiziranih podataka u marketinške svrhe da, narušavanje privatnosti prisluškivanjem/snimanjem poruka - ne.
Kako bi se ovaj novi prijedlog trebao uklopiti u postojeću Direktivu, ne znam...vjerojatno pod krinkom "legally authorised", no bumo videli.