View Single Post
Staro 14.06.2024., 14:15   #29
Asterix040
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2012
Pozdrav svima!

Već dosta dugo koristim 4G A1 Homebox. Kad sma prelazio sa bakra na bežično dosta sam bio u tome, ali kako mi dugo nije trebalo malo sam ispao, pa mi treba pomoć.
Dakle, imao sam do sad sljedeću situaciju:
oprema koju koristim je njihov router ZTE MF286 (koji, ako se ne varam, nema CA) koji je povezan na dvije Iskra P-56 antene. Spajam se na toranj udaljen cca. 2 km, imam odličnu optičku vidljivost. Toranj odašilje na B1, B3 i B28, znači frekvencije su 2100, 1800+ i 700 (toranj je eNB ID 41908). Računalo i router su bili spojeni ethernet kablom i brzina je uvijek bila oko 100-120 mbps. Uređaji joji su se spajali bežićno su imali nešto manju brzinu, 80-100 mbps.
Zbog nekih adaptacija u kući, više ne mogu imati ovakvu konfiguraciju. Router je i dalje spojen na P-56 antene, međutim sada je na podu i dosta je zakriven. Ne mogu ga više spojiti ethernet kablom na računalo, nego su sad svi korisnici spojeni preko Wi-Fi. Razumljivo, brzine su drastično pale. Brzina je sa na računalu oko 50 mbps, a na mobitelima oko 30 mbps.
Koje je rješenje?
Da li bi kupovina boljeg routera pomogla? Da li mi se ispati uzeti 3CA ili 2CA router, npr. Huawei B715, Huawei B818 ili TP-link Archer MR500?
Koji od njih ima bolju Wi-Fi predaju da kompenzira nepovoljan položaj uređaja?

Još jedno podpitanje, koja treba biti udaljenost između antena? Znam da se to nekad računalo na način da se frekvencija pretvarala u valnu duljinu, a onda prema njoj određivao razmak antena.
Asterix040 je offline   Reply With Quote