View Single Post
Staro 10.06.2024., 08:04   #1007
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Po meni, MS je definitivno manje zlo od Google-a, a Apple je pak manje zlo od MS-a, kaj se privatnosti tiče.

Isto tak, sama telemetrija koju MS prikuplja more se namjestiti u "Diagnostics & Feedback" u postavkama, gdje se uostalom nalazi i "View diagnostic data" pa svatko more vidjeti koje se informacije šalju do MS-a.

Podaci koji se šalju su dovoljno anonimizirani tak da meni ne predstavljaju problem. Windows + Firefox su mi idealna kombinacija.

Iako, na laptopima nažalost nijedan drugi browser osim Edge-a nema smisla, ako je baterija bitna. Ne volim Edge u trenutnom stanju jer su iz brzog i laganog browsera ga pretvorili u nakaradu s guranjem MSN-a, Binga i Copilota. Ali eto, kome se da potrošiti 10 minuta za inicijalno konfiguriranje more dobiti fantastičan browser. Meni koji svako malo nekaj prtlja i instalira OS se ne da pa mi je lakše koristiti Firefox.

Windows sa namještenim diagnostics + Firefox sa uBlock Origin, Privacy Badger + PiHole je moja idealna kombinacija.

I naravno, forsiranje DMA promjena s kojima je moguće deinstalirati Edge, maknuti web search is samog Windows searcha, i maknuti vijesti iz Widgeta tak da samo pokazuju korisne stvari tipa vrijeme, reminderi, Spotify itd.

Najlakše je provjeriti koristeći upute iz bloga:
https://www.withinrafael.com/2023/11...cy-in-windows/

Prije toga je potrebno disejblati UCPD driver i napraviti restart kako bi se maknula zaštita editiranje tog registry key-a. Najlakše je preko Sysinternalsovog Autorunsa - maknuti "Hide Windows entries iz Option menia, i onda maknuti kvačicu sa "UCPD" iliti User Choice Protection Drivera. Vratiti driver natrag nakon promjene regije.

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je offline   Reply With Quote