View Single Post
Staro 07.06.2024., 12:54   #47
Neo-ST
Premium
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Mislim da ćemo po pitanju zaštite vlastite privatnosti (pogotovo ako prođe ovaj zakon) imati samo 3 opcije, po onome šta sam do sada naučio od drugih (slobodno javite ako postoji još koja opcija):

1. Telegram, jer nema obavezu odgovarati EU tijelima. Doduše tu vjerojatno operiraju Ruska tijela, pa ono, ako vas ne smeta ta mogućnost... smatram ga kompromisom po pitanju privatnosti ali mimo toga je odličan messenger, puno bolji od svih ostalih.

1a. Ovdje bih samo ubacio dodatak na točku 1., a to je da po ovoj logici ovdje onda spadaju i Kineski messengeri i bilo koji drugi gdje intruzivan EU zakon nema jurisdikciju, no i to su sve kompromisi

2. Blockchain messengeri, ali opet pitanje koji. Treba ciljati ove koji su na decentraliziranim chainovima, pogotovo ako još k tome možete dignuti vlastiti node i onda ključeve noda i vašeg DID-a (decentralized ID) držite vi, no to je već niša po pitanju messengera i malo kome će se dati zajebavati s time, no opcija su svejedno i po onome šta prijatelji programeri kažu, prilično sigurna opcija

3. Chat preko online igrica, iako osobno to ne smatram posebno privatnom opcijom jer ovisite o chatu nekog closed source projekta koji ko zna šta ima u svom kodu.

^^ Ovo je sve uz uvjet da vas vaš vlastiti mobitel ne špijunira metodama poput background screenshottinga (nešto slično šta je MS uveo u Recallu) i javlja matičnom uredu sve, jer onda ništa ne pomaže 😅
Neo-ST je offline   Reply With Quote