View Single Post
Staro 05.06.2024., 13:29   #1
Neo-ST
Buying Bitcoin
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Arrow EU želi imati pristup vašem Whatsappu

Nažalost nije clickbait ni još jedna "teorija zavjere" već doslovan prijevod dolje linkanog članka.

EU radi skicu zakona po kojem bi, zbog jačanja borbe protiv terorizma, imali pravo na tzv. Master Key za dekodiranje WhatsApp chatova (zapravo kompletnog Meta ekosustava i još puno toga).
Samo po sudskom nalogu i samo kad zatreba, naravno (i navodno).

https://www.t-online.de/digital/netz...betroffen.html

O čemu se radi, do sada su organi zakona (navodno) trebali imati isključivo fizički pristup chatovima od osumnjičenika, bilo u vidu da se inflitriraju u grupe gdje se dogovaraju nezakonite radnje ili da fizički pristupe chatu osumnjičenika na njegovom mobitelu nakon hapšenja, no ovim bi zakonom prvi put (navodno) mogli pristupiti bilo kojem chatu daljinski i tako direktno skupiti dokaze o nezakonitim radnjama, a danas je širok spektar radnji koje se smatraju nezakonitima.

Za neke od njih možete naivno pomisliti da su bezazlene (kao npr. određeni usklici), i eto belaja. Praktično ste prekršili zakon utipkavajući npr. određeni pozdrav o domovini i ako netko prijavi vašu WhatsApp grupu zbog toga, ovi se spoje da vide o čemu se radi i teoretski ste podobni za kažnjavanje/privođenje.

Osobno smatram da oni to mogu već dugo i da to nije ništa novo, no sada se i formalno radi na tome, pa je prirodno i očekivati reakciju javnosti, zbog čega je i nastao ovaj post.

Podržavam pridržavanje zakona te ni u kom slučaju ne predlažem kršenje istog, jer većina zakona je tu ipak s dobrim razlogom, no zanima me ukoliko ovo prođe u EU komisiji, da li smatrate da bi ovim zakonom pak malo prešli granicu, te da li ovo smatrate dobrim zakonom ili pokušajem intruzije privatnosti?

Ukoliko smatrate intruzijom privatnosti, planirate li napustiti WhatsApp?

Osobno nisam nikakav prekršitelj ali imam neke principe zbog kojih me ovo zasmetalo pa sam eto htio vidjeti kako drugi razmišljaju.

Nemojte samo da diskusija krene u krivom smjeru jer će me @domy_os opendrečit.

Amo sad drvlje i kamenje po meni, čega se bojim ako nemam šta skrivati, itd.

EDIT:

Chat control vote postponed: Huge success in defense of digital privacy of correspondence!

Citiraj:
EU governments won’t vote on the proposed chat control law today. The idea is that chat messages on WhatsApp, for example, are scanned if they contain photos, videos or links to websites. The European Union wants to stop the spread of images of child abuse. The Belgian diplomats wanted to discuss the plan today with their colleagues from the 26 other EU member states. If enough countries had expressed their support, the proposal could be sent to the meeting of home and justice ministers, the Council of the EU. This would then be followed by negotiations with the European Parliament and the European Commission in order to arrive at the final 'Chat Control' law. The Belgian presidency postponed a decision on the legislation, which proposed scanning encrypted messages for CSAM. This doesn’t mean the proposal is gone for good — an EU diplomat tells the Belgian news outlet HLN that “it remains a key priority for the Council.”
Source

Zadnje izmijenjeno od: Neo-ST. 26.06.2024. u 23:49.
Neo-ST je offline   Reply With Quote