View Single Post
Staro 04.06.2024., 12:41   #18775
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
A inače DS9 je i dalje nenadjebiv.
Drago mi je da je ovo netko napisao, u potpunosti se slažem.

DS9 je oduvijek bio meta kritika ST fanova, koji su kritizirali seriju zbog činjenice da se radnja odvija na postaji a ne na brodu. Ali za razliku od svih drugih serija "nove generacije" (TNG, VOY) DS9 je jedini usudio uhvatiti škakljivih tema poput rasne mržnje, genocida kao i činjenice da nitko nije savršen i da svi imamo mračnu stranu. Mogao bih navesti puno primjera ... od Siskove manipulacije Romulanaca i njihovog uvlačenja u rat protiv Dominija na prevaru, sve do iznimno moćnih riječi mjenjolika pred sam kraj DS9, kad je (ona) rekla da joj je dosta kardasijanaca i naredila genocid cijele Kardasije, rekla da ih pobiju sve bez iznimke - žene, djecu, civile i ratnike.

Jer baš u tome se DS9 distancira od drugih serija, Federacija je bila prikazana kao idila, transparentni pozitivac koji ne skriva opasne namjere i radi za dobrobit cijelog svemira. A onda na scenu dolazi Section 31, koji u svega par epizoda mijenja cijeli dojam Federacije i Flote kakvu smo znali. A i DS9 kao mjesto događanja se uspio (slučajno ili ne) naći u sredini ... bilo je puno likova iz TNG koji su tamo pronašli svoje mjesto ili posao počevši od Picarda, Rikera, Worfa (Dorn je ionako postao regularni član glumačke postave) kao i O'Brien koji je također prešao sa Enterprise-a na DS9. Isto tako, DS9 postaja je bila prva destinacija Voyager-a, prije nego što su krenuli na zadatak i zapeli 70 000 svjetlosnih godina u Delta kvadrantu.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote