Tema: Automobili
View Single Post
Staro 04.06.2024., 10:50   #73493
bertone
Premium
Moj komp

bertone's Avatar

Datum registracije: Mar 2010
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
...Kod Forda vise ne znam sta je s tim motorima, godinama je motor godine i pun internet problema s njima pa ne znam di su sad s tim. Nisam doduse ni fan tri cilindra, morao bi se bas zaljubiti u auto da predjem preko toga (zato ga i idem pogledati)...
Ja sam se prije kupnje Kuge isto nećkao no iz svega što sam pročitao i saznao iz prve ruke od ljudi koji rade u Fordu (i za Ford), 1.0 EcoBoost motor prve generacije ima razvodni remen koji se kupa u ulju. Motor je OK sve dok se ljudi pridržavaju tvorničkih normativa za održavanje što se prvenstveno odnosi na specifikaciju ulja. Propisana gradacija ulja je 5W-20, ali potrebna specifikacija ulja je WSS-M2C948-B, a to sitnim slovima piše na kantici ulja i to nitko ne čita nego se kupuje ulje koje je najjeftinije, bitno je da je 5W-20.
Kvaka je da WSS-M2C948-B ima posebne aditive koji ne nagrizaju gumu kao većina drugih motornih ulja. Budući da se zupčasti remen kupa u ulju, ako se koristi neodgovarajuće ulje, onda s vremenom dolazi do propadanja remena, od njega se lome sitne čestice gume, padaju u karter, tamo ih usisava uljna pumpa i kad se sito na njoj dovoljno zapuni, motor je gotov. Na internetu nisam našao ni jedan podatak da je bilo koji motor koji je koristio propisano ulje sa specifikacijom WSS-M2C948-B imao taj problem.

Kod 1.5 EcoBoost motora kukanje i problemi se odnose na 1,5 EB motor s 4 cilindra gdje (izgori brtva glave između 2 i 3 cilindra pa tekućina za hlađenje motora uđe u cilindar). Novi 1.5 EB motori s 3 cilindra nemaju traj problem jer je hlađenje izvedeno drugačije, a nemaju ni problem sa razvodnim remenom jer taj motor koristi lanac, a ne remen kao manji 1.0 EB motor.

Što se tiče vibracija motora s tri cilindra, 1.0 EB motor ćeš možda osjetiti na okretajima u praznom hodu, čim malo digneš rpm toga više nema, kod 1.5 ne osjetim vibracije ni u leru.

Eto, nadam se da je pomoglo oko donošenja odluke
bertone je offline   Reply With Quote