View Single Post
Staro 29.05.2024., 13:50   #42
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
Isss, čitam ovu temu i ne vjerujem.
Od izjave da LEDice nisu štedljivije (70%-90% struje ide u svijetlo, naspram 3%-9% klasičnih žarulja), pa da su kvarljivije, pa da je sve to varka....
Molim brojeve za te izjave.

Iz svog džepa znam koliko mi je veća ušteda sa ledicama, točnije 6.3 puta mi je jeftinija struja na rasvjetnim tijelima.
Tražio sam preseljenje teme iz generalne Svaštare u zasebnu temu sa razlogom - da više ne idemo u off-topic.

Ali kad si već spomenuo LEDice, budem samo ovo rekao ... čak i NAKON povratka na stare žarulje sa žarnom niti, račun za struju mi je ostao više-manje jednak nego prije, a svaki dan mi rade barem DVIJE, katkad čak i TRI klasične žarulje od 100W. Jedna povremeno (par sati), druga cijelo popodne (od 18:30, 19h pa sve do 1h u jutro) a treća gotovo isto kao i prethodna, ali sat-dva manje. Uz navedeno povremeno koristim i dvije od 75W, koje rade kratko ali se pale i gase puno puta po potrebi.

Čisto da se razumijemo - ne, NE tvrdim da su klasične žarulje "štedne", i naravno da dobar dio uložene energije bude otišao u pogrešnom smjeru (toplina, IR spektar), ali definitivno LEDice nisu ni "Bogom dane", kako neki na forumu sugeriraju. Slobodno komentirajte ili tumačite ovo kako želite, nemam namjere komentirati raspravu žarulja jer uostalom za ovo imamo i zasebnu temu.

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
A što se tiče kugli, samo udaraj, fora je skroz osuvremenjivanje istih.
Možda još i bojanje tih baza....
Hvala, hvala

Ovo sam već imao i napravio One crvene armature, koje sam postao na prijašnjoj stranici su prebojane. Jasno možeš vidjeti kako su izgledale prije:

a kako poslije "generalke":

Dugo vremena sam razmišljao čime ih prefarbati ... nekim lakom, bojom u spreju, ili sličnim. I onda mi je na pamet pala bizarna ideja, da ih jednostavno išaram permanentnim markerom Ako se boja bude skidala ili izgubila sa vremenom, uvijek ih mogu ponovno rastaviti i prebojati drugom metodom. Ali sad kad sam to rekao, sviđa mi se kako ovo izgleda. Gotovo da ima drvenu teksturu, sa mrljama i linijama, pa se čini kao da je staklena kugla na drvenom postolju
Trekkie4 je offline   Reply With Quote