Citiraj:
Autor Splitska Posla
Omron M2 Basic. Pouzdan, povoljan, nema blu tut ni memorije.
|
Da dobar je, moja mama je seceras na inzulinu i taj isti koristimo kod njene provjere tlaka, ja imam Omron M3 koji se razlikuje da sprema samo vise mjerenja no isti princip "ne pametnog" ali pouzdanog tlakomjera.
Citiraj:
Autor lowrider
Vele da čak taj povišeni tlak tipa 140-150/90 nije neki problem. / žile su mi čiste, nema nikakvih naslaga
|
Ovo
nemos nikako znat osim ako nisi bio na operacijskom stolu i radio klasicnu koronagrafiju ili gledanje zila kamerom. Kod visokog tlaka zile iznutra dobiju puknuce/ostecenje. Zile se sastoje u vise slojeva, kada se negdje iznutra zila osteti ona napravi takozvanu koricu/krastu kao kad se ogrebes po ruci/nozi. To sto zila iznutra napravi zove se PLAK. Plak moze biti stabilan i cijeli zivot ga imas i nikome nista a moze postati netabilan ako se na taj plak godinama malo po malo ljepi masnoca i onda on raste. Postoje 2 scenarija, kod prvog plak naraste toliko da zila skoro izgubi propusnost a kod drugoga plak se odlomi sa zile i krene putovati krvotokom i onda zapne/stane iliti zacepi neku uzu iliti sitniju zilu. Odatle i dodje mozdani jer zile u glavi su sitnije/uze.
Dok sam bio lezao na gornjem katu poslje intezivne gdje ides na par dana pracenja lezao je covjek sa trombozom noge, plak mu zapeo bas tamo... nije ni imao srcani.
Meni je kirurg usljed operacije dok mi je isti "razljepio" stentom rekao da je 99% siguran da ovaj nije doputovao jer je "ljepo stajao" cjelom povrsinom i siririo se u kontra stranu sto bi objasnilo da zbilja u zadnjih pa usudio bi se reci 4-5 godina prije srcanog mogo sam ja raditi sve ali brze sam se umarao, nisam klasicno ostajao bez zraka ali sta god radio teze tipa drva u sumi ili kosnja 2 okucnice, umorim se za pola sata vec i obavljao sam ja sve to samo teze i sa vise pauzi. Pridavao sam te poteskoce svojim godinama i sto sam vec bio oko 100kg.
Isto tako dok sam lezao na intezivnoj dan poslje mene dosao decko 18 godina, ne pije, ne pusi, dize utege pomalo, nije sad neki sportas ali ono decko ima razvijen torzo, klasika uredno razvijen decko. Isli oni na rodjendan iz Na za Os, osjetio da malo boli ljeva strana grudi i dosli na hitnu, vadili mu krv i troponin - hsTnl mu nesto preko 500 no njega vise nista ne boli i zica da ide doma. Veli doktor nema sanse dok detaljnije ne vide sta se dogadja i na monitoru mu se stalno se pali ona plava lampica kao upozorenje o srcanom ritmu ili slabije zasicenje kisikom.
Da ne govorim kako sam se sokirao kad sam dosao na intezivnu poslje operacije, ja sa 50 najmladji ali drugi dan boravka eto taj decko sa 18, neki lik iz Djakova sa 41 godinom dodje u noci, sutradan lik iz Vinkovaca 32 godine, zena mu nosi nikotinske flastere a dobio 3 stenta! Onaj iz Djakova dobio 2 komada, svi su manje pretili od mene bili a vise stentova pobrali tak da @lowrider sve sto si napisao stoji ali bez detaljnog pregleda zila, ne samo propusnosti nego bas koronagrafije - nemos znat. Pa napisao sam prije a bilo je i u novinama. Stimac nije imao srcani ali ipak 2 komada mu ugradili, u americi to doslovce ide ovako...
Doktore tesko disem, tiska me u prsima, bolnica/klinika, koronagrafija - 5.000,00 - 8.000,00$ platis i imas 1-2-3 stenta u karotidama. Sestricna mi je bila prosli mjesec pa smo tako malo pricali o svemu jos se ona cudi kako ja to ovdje nisam nista morao platiti, da to tamo kosta podosta a nezna ona vise ovdje skoro nista kako ide jer je tamo u LA sad vec 35 godina...
@lowrider imas i Color Doppler karotida ( prevencija mozdanog ) ali mislim da se to mora privatno ili jedino ako te firma posalje na sistematski a da je i ta pretraga ukljucena.