View Single Post
Staro 22.05.2024., 09:04   #4067
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
E sa time ja imam puno iskustva. Radilo se o špajzi u nekoj vanjskoj kuhinji koju je htjela koristit baka, no tak je bilo loše da ju je bilo sram zvati majstore. Radi se o objektu na međi, tako da ništa od izolacije uzroka vlage, a to je zid bez fasade izvana.

Kad sam krenuo to je bilo katastrofa, kao da je bio mural. Prvo je tri dana militantno radio odvlaživač, došlo je na konstantnih 30-ak posto vlage, kad si ušao unutra, kao da si u barutani. Nakon toga obilne količine varikine, cura me pitala odakle mi ta nova bijela trenirka, a prije početka radova je bila siva...

Onda sam to sve detaljno šmirglao, i zidove i strop. Skinuo sam pozamašnu količinu gleta i žbuke. Još jedno špricanje varikine i impregnacija nakon. Nakon toga sam krenuo ispočetka gletati strop, sa Jubolinom, ali to je bilo ponavljanje postupka jedno 4-5 puta (gletaj, čekaj, brusi) jer su i dalje mrlje od gljivica pomalo probijale van. Zid nisam uopće previše dirao jer sam odlučio staviti knauf. Kupio sam profile, zelene ploče i stavio sam dva sloja one deblje građevinske podloge, neka deblja i čvršća folija. Nju sam pomoću profila skroz učvrstio uz stražnji zid, stavio sam ju i sa strane tako da sa sve četiri strane profila biva uklještena uz zid. Nakon toga je išla unutra vuna, i onda zatvaranje sa knaufom. Sa knaufom moraš paziti da ti ustvari ploče ne diraju niti pod, ni strop ni zidove jer će tak sigurno povući vlagu jako lako, ostaviti 3-4mm procjep između i onda zapuniš silikonom. Umjesto te folije na zid postoje namjenski za zidove neki dvokomponentni premazi koji isto zatvore zid tako da vlaga ne bi smjela izlaziti na površinu, meni je ovo bilo jeftinije i imao sam doma, a zasad radi.

I na kraj, Jupol Citro je išao za farbanje u tri ruke, miris je ubio onaj miris vlage kojeg je još malo bilo ostalo, a i piše kao da je bolji zbog gljivica. Ja se požaliti ne mogu. I to je tak sad već jedno 3-4 godine i gljivicama, da pokucam o žbuku, još nema ni traga.

Obavezno nositi zaštitne naočale i PPE maksu za udisanje.
Exomaniac je offline   Reply With Quote