Citiraj:
Autor lowrider
Predinfarktno stanje ima neke fiziološke pokazatelje tipa bolovi u prsima koji sijevaju u vrat ili lijevu ruku.
|
To bas i nije zacrtano pravilo i sve ovisi kakav je infarkt u pitanju. Kod infarkta miokarda ( koji je inace najcesci ) uopce ne mora biti ikakvih bolova nigdje,
nista ne boli. Samo teze dises, malaksao si, uhvatis teret u ruke a "ostajes bez zraka u plucima" osjecaj. Usporavas, na granici si gubitka svijesti/budnosti.
Citiraj:
Autor lowrider
Ima i ona krvna pretraga pa se u krvi vidi ta neka bjelančevina koja se luči nakon/kod infarkta
|
I to moze biti beskorisno kao i korisno tj. u slucaju visljih vrijednosti od cca 99 ng/L je pokazatelj da se nesto desava ali isto tako i konkretno kod mene je ta vrijednost 5min prije operacije bila 52,3 ng/L a tek drugi dan kada se u krvotok izlucuju stanice srca koje su "odumrle" kod infrakta, vrijednost je bila 53905 ng/L, mjesec dana poslje kontrola, 123 ng/L sto bi opet znacilo da se nesto desava ali zapravo se ne desava nista nego se krvotok jos nije "ocistio". Neki dan kontrola opet jer je proslo 7mj od infarkta i vrijednost je 17,1 ng/L sto bi recimo imao i zdrav covjek koji nikada nije ni imao infrakt.
Inace to se zove troponin - hsTnl ali ponavljam, vadis krv, dobijes nalaz za 2h i - i ali doslovce trenutno mozes biti u infarktu kod tog vađenja krvi, koji se moze vidjet na pravom bolnickom EKG-u ili si na stolu te se radi Koronarografija bilo opravdana zbog ranijeg dokaza o infraktu ili preventivna da se vidi trenutno stanje koronarnih arterija i njihovih grana. ( Na primjer ko nas Štimac za nedaj boze stavio 2 komada gdje im je bilo sumljivo )
Ja sam sigurno jedno 2h bio u infarktu prije nego se na koronagrafiji naslo/vidjelo mjesto gdje mi se skoro do kraja zacepio jedan ogranak koronarne arterije, kako veli kirurg 98% zacepljeno. Dobio jedan stent 5,05mm i za 5 dana bio doma s time da su drugi dan opet radili tu koronagrafiju ali su onda isli sa kamerom i fino to sve gledas na tv-u 150cm uzivo, zile koda se snima kakav dimnjak. Ja zicam kirurga da stavi jos koji stent ako ima sta sumljivo, veli on nemam di i ovaj sto smo stavili mi zbilja nije jasno kak si uspio zacepit zilu promjera nesto preko 5mm. Tek kad sam izasao iz bolnice sam skuzio po nalazima da je ukupan kolesterol bio skoro 8 a do 5 je dozvoljeno a los kolesterol smije biti do 3 a moj bio 5,9.
U tih 2h prije prve operacije tj. kada sam osjetio prve disajne tegobe ja sam popusio 2 cigarete, srknio kave, odmarao po 10-15 min jer sam smatrao da sam umoran, da sam pretjerao sa poslom, zvao zenu da donese tlakomjer i onaj aparat za secer vadit, reko pao secer valjda. Nema bolova, samo teze disanje, tlak 90/60 i onda zvali hitnu. Ovi sve zivo mi mjere, SpO2 99% !! ( zasicenost kisikom ) i 5 puta pitaju jel igdje boli - reko ne boli i onda doktorica iz ocaja veli pa daj ga na EKG i onda skuzili da je infarkt.
Inace ovi na zglob tlakomjeri zbilja nisu pouzdani osim ako je tlak ekstremno visok ili nizak to detektiraju ali da su precizni, nisu. Koristim Omron na nadklaticu i odem nekad kod komsinice koja je patronazna i ima onaj doktorski i ocitanja budu skoro u bobu ista osim sto ti doktorski ne ocitavaju otkucaje srca.