View Single Post
Staro 19.05.2024., 00:13   #33
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
Iskreno, rijetko palim 2 rasvjetna mjesta, 1 se pali češće.

Da, sad se sjetio da su ove dvije rezervne iz kupaonice i wc-a (odvojeni su).

A još imam i ove u hodniku (i mislim 1 rezervna) te ih ima još u samom ulazu zgrade.

Edit: Da razumijem te potpuno. Kao i kad smo klinci bili pa skupljali stari papri, koliko je stripova završilo u starom papiru. Jooj da sam tada pametniji bio sve bi to završilo u kutijama i danas se prodavalo masno.
Yup... Ove četvrtaste smo imali u prijašnjoj zgradi, građenoj sredinom 80ih godina. Bilo ih je na stubištu, hodniku (odvojene prostorije), ali i u WCu.

S druge strane, ova crvena i zelena lampa koje vidiš gore su doslovce skinute iz stambene zgrade u kojoj trenutno živim. Dakle, originalne armature iz 60ih godina, zato sam (kad su sve to pobacali u kutiju) uzeo ono što je valjalo i nije popucalo. Bilo ih je 7 komada ukupno, 3 su nažalost bile puknute do te mjere da nisu držale kuglu i/ili navojnu šipku za grlo, dok su ostale bile samo sa manjim pukotinama ili čak u potpunosti cijele.

Svaku sam temeljito dezinficirao, uklonio boju za zidove, plijesan i stara paučja legla, te ih nakon toga prebojao permanentnim markerom i opremio novom navojnom šipkom, podmetačima i maticama koje drže sve to zategnuto i sigurno.

Jedino kugle nisu originalne sa stubišta ... pogotovo ne one prozirne. Zaključio sam da prozirne kugle izgledaju bolje na tim starim crvenim armaturama od bijelih, tim više što se kroz staklo vidi crno bakelitno grlo i/ili žarna nit, što im daje vintage štih ali i karakter.

Edit
Nego, vidim da nisam nigdje stavio fotke samih postolja, pa da i to napravim...

Bazirana su na plastičnom poklopcu za struju, a ovo što vidite ovdje je već novija i "uhodana" verzija pogodna za masovnu proizvodnju. Naime, prva lampa koju sam napravio ... reklo bi se prototip je imao aluminijske nogice sa gumenom ispunom za protiv protiv klizanja. Što je naravno OK ako vam treba za jednu lampu, ali ne i za 8 njih koliko sam ih već sastavio (4 moderne od plastike + 4 "vintage" kao na fotografiji iznad)

Postolja za starije armature su nešto malo drugačija, i imaju rupu u sredini poklopca za M10 navojnu šipku, ali je u pravilu riječ o istom dizajnu sa po tri M6 šarafa (i matice, sa druge strane) na koje sam nataknuo plastične kapice koje služe kao nogice ali i dva M5 šarafa koji služe kao uporište, nosač i spojene su sa rupama za montažu same armature (i drže sve na okupu)

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 19.05.2024. u 00:42.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote