View Single Post
Staro 18.05.2024., 18:44   #860
Bratija
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
HDR omogucuje veci raspon svjetline izmedu najtamnijeg i najsvjetlijeg podrucja u slici, samim time sve skupa izgleda bolje jer se vidi vise detalja i veci je kontrast i realnija je slika... uglavnom, HDR je super stvar i zelis ga koristiti...

postoji vise HDR standarda, uzet cemo za usporedbu HDR10 i Dolby Vision jer su najrasireniji
cesto se prica o tome da je HDR10 staticki a DV dinamicki, a to je vezano uz tone mapping... uglavnom, neki sadrzaj koji zelis gledati ima u odredenim scenama veci raspon nego sto tvoj TV moze prikazati i onda se taj originalni raspon mapira u raspon tvog TVa... HDR10 radi tako da na jednak nacin mapira kompletan sadzaj, ali to nije najbolje jer onda i scene koje upadaju u raspon koji TV moze prikazati budu mapirane i samim time "losije"... s druge strane, DV ima informacije po sceni i mapira samo odredene scene koje to zahtjevaju dok one koje upadaju u raspon TVa ne budu mapirane, i samim time sve skupa izgleda bolje...

DV kao standard ima razlicite profile, ti profili definiraju razlicite nacine realizacije DVa, 3 trenutno najpopularnija profila su 5,7 i 8
ugrubo, P5 koriste streaming servisi dok se P7 koristi za bluray diskove
P5 je "samo" DV dok je P7 HDR10 i DV
P5 = RPU (DV)

P7= BL (HDR10) + RPU (DV) + EL (DV)
to je napravljeno zato sto ako imas bluray player ili TV koji ne podrzava DV, imas fallback na HDR10
P8 = BL (HDR10) + RPU (DV)
ovaj profil je postao popularan zbog videoteka i ljudi koji imaju lokalne videoteke, imas jedan sadrzaj kojeg mogu gledati i oni koji imaju samo HDR10 i oni koji imaju DV, samo sto nastaje na razne nacine, da ne ponavljam napisao sam nesto par postova iza

uglavnom, sve se svodi na to koliko "patis" za sadrzajem kojeg konzumiras i koliko zelis uloziti u to, ako gledas samo streamove i/ili posudujes enkodirani sadrzaj iz videoteke, vjerojatno te bas briga za sve ovo... ali ako doma zelis imati sto bolji dozivljaj i konzumiras remuxove a ne stream verzije i zelis iskoristiti TV koji podrzava DV kak treba, onda zelis podrsku za P7 koji je skroz podrzan samo sa odredenim uredajima (vidi, imas tu i link na youtube kanal sa raznim usporedbama), DV je jako HW zavisan, zato zaboravi PC...
i zadnja stvar, samo zato sto nesto ima DV ne znaci automatski da je fenomenalno, sve zavisi od toga kako je koristen u sadrzaju a tu isto ima svacega...

nabacao sam ovo na brzinu pa isprike ako je nejasno ili ako sam nes krivo napisao, probat cu si uzeti vremena pa sloziti malo bolje sve skupa s nekim linkovima...
Bratija je offline   Reply With Quote