A eto, koristio sam Mint neko vrijeme i zamijenio ga sedmicom radi performansi na PCu koji mi je spojen na TV (i7-4590T sa 16GB i SSDom). Probao sam i Debian12 u istoj ulozi sa otprilike istim rezultatom kao Mint. Ali OK, možda neke druge distre imaju bolje performanse, samo trebalo bi onda vidjeti koje su to točno. Za mjerenje performansi YouTubea je IMHO najbolje uključiti stats for nerds i pratiti dropa li frejmove i koliko.
Za stariji hw će vjerojatno najveći problem (uskoro) ispasti browser, jer Firefox uskoro ukida ESR verziju što znači da Win7/Win8 ostaje bez njega, a i neke Linux distribucije koje se oslanjaju na njega.
BTW, za drivere sam našao zgodan program kad treba upogoniti staru kantu sa Win7 ili Win8.1, DriverEasy Free, skenira drivere i ponudi download, za starije platforme nađe doslovno sve drivere i to su skoro svi Microsoft signed. Onda se instaliraju sa dpinst programom od Microsofta. Mana je što je free verzija namjerno usporena pa skidanje npr. grafičkog drivera traje i više od sat vremena, one manje od par MB skine dosta brzo.