Počeo sam gledati playlistu od jučer, ima tamo puno zanimljivog materijala. Iako nisam baš siguran da je to to što meni treba, ali budem gledao dalje. Moj cilj je, npr, staviti DaVinci resolve u container tako da ne moram na lokalnoj mašini instaliravati svašta nešto. Mislim da je distrobox dobro rješenje za takav scenarij, napraviti container koji se ne ažurira sa sistemom nego kada za to uvidim potrebu
Nego, sinoć se pojavila ozbiljnija potreba, baš dok sam gledao ansible playlistu ponovno se smrzno ovaj moj nesretni manjaro. A mislim da sam skužio zašto faila login: po vlastitom nahođenju se počeo brebacivati na wayland. Ručno odabarem x11 i onda se normalno ulogira. Neka ga.
Tako da sam sinoć montirao fedoru, ali naravno ne bez problema

Zajebavao me (inače baš očajan) installer od fedore i inzistirao je da EFI particija bude formatirana kao "EFI" a u mene je vfat. Pa sam privremeno napravio još jednu EFI particiju, ali budem to popravio da tomek ne počeno opet brojat

A i kada radim na novo da bude sve uredno, a ne malo po malo sve veći kaos.
HMH, sada vidim da to što je fedora zvala VFAT odnosno EFI gparted zove FAT32 odnosno FAT16. Neka ih.
Naravno da prvo što sam osjetio je da nema AURa, velika je to razlika. Koja bi bila pametna strategija za pakete kojih nema u repozitorijima? Za flatpakom i nisam baš lud, nije mi to nikada bilo simpatično riješenje.
Na manjaru sam do sada, za neke od aplikacija kojih nije bilo ni u AUR, to rješavao sa appimage, i to je po meni sasvim OK. Svako toliko bih se sjetio i napravio ručni update i skinuo nekoliko imagea koje stvarno i koristim. To mi se pokazalo i kao dobra opcija za aplikacije koje ne koristim baš često, pa ovako stoje sa strane i ne updejta ih stalno jer nema potrebe. I tako malo malo skine 3GB.
Appimage launcher posluži solidno da pomogne oko integracije. Kao i neke updejte bi trebao odraditi ali nije mi to nikada radilo a nema niti veze. Kako launchera nema u fedorinim repozitorijima instalirao sam RPM preko discovery i to je sve OK. Nego me zanima na koji način se može izlistati pakete koji su ručno instalirani? Čisto da o njima mogu voditi računa kasnije i brisati ono što mi ne treba. Shvatio sam da ukoliko istu arhivu otvorim ponovno u discovery onda mi nudi opciju remove, ali ako tražim paket na listi instaliranih tamo ga nema.