View Single Post
Staro 21.04.2024., 00:11   #17
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
i meni bi trebala pomoć oko "popravka" prastarog 2.1 logitech x-230 sistema, zvučnici su prastari, a pamtim ih kao jako drage i ne želim ih se riješiti, obzirom da sam ih kupio još dok sam bio klinac na početku srednje škole... naime, 3.5mm muški je počeo zezati odavnina, bio sam ga cviknuo i baš klošarski (jer ni ne znam bolje) zalemio na novi 3.5mm muški audio činč i to je funcioniralo sve do danas... za mene je taj posao previše opipljiv i delikatan, jednostavno nemam tako dobru ruku niti vid da bi mogao tako "na sitno" lemiti (em su konektori presitni, em su bijela i crvena žičica pretanke kada se skine izolacija s njih, ovu golu žicu, valjda masu sam uspio nekako sklempati), i danas baš nešto razmišljam, iako kupim novi činč, opet će mi biti problem sve to zalemiti, tako da sam jedan "produžni" audio kabel, 3.5 mm muški -> 3.5 mm muški od nekakvih cca. 2 metra prerezao i pokušao spojiti žice sa žicama, međutim - u tom kablu su sve žice bile zajedno međusobno isprepletene, nigdje nije bilo izolacije između plave, crvene i bakrene/mase - kao prvo, palo mi je na pamet, kako je to uopće moglo funkcionirati, a da nije dolazilo do nekakvog kratkog spoja? drugo, kada sam upario međusobno tri žice sa žicama od zvučnika, na zvučnicima bi mi se čuo tek zvuk kada bi volume stavio na 100% na potenciometru i to full full tiho očito tu nešto ne štima... eh sada, je li stvarno jedina mogućnost da se stvar dovede u red ponovno lemljenje ili mogu pokušati opet "štukati" sa nekim drugim audio kablom spajanjem triju žica međusobno? imam neki audio kabel, koji je 3.5mm muški na 3.5mm ženski od cca. 2 metra, to sam kupio da produljim žičane slušalice, on je malo "deblji" i kvalitetniji nego prethodni, ali ako stvar ni tako neće funckionirati, onda ga ne bih rezao, obzirom da mi treba, da je kvalitetan/ispravan i da sam ga platio nekakvih 5-6 € (bezveze mi je da upropastim kabel, a ne dobijem ništa time)?